Стандард
КРИПТОВАЛУТИ

Како Bitcoin може да се насочи кон 400.000 $ ?

Дури и пред Tesla да ги изненади крипто-пазарите во понеделникот со веста дека купува Bitcoin за 1,5 милијарди долари во јануари, инвеститорот Кети Вуд и нејзиниот тим во Ark Invest моделираа како повеќе компании би користеле BTC.

„Очекувавме институциите да започнат да се движат кон Bitcoin и други крипто-средства, но најмногу Bitcoin”, изјави Вуд минатата недела за „Yahoo Finance Presents“.

Според Ark’s Big Ideas за 2021 година, ако сите компании од S&P 500 потрошат 1% од своите пари на Bitcoin, неговата цена може да се зголеми за приближно 40.000 долари. Доколку овие компании префрлат 10% од своите пари во BTC, Arc тврди дека крипто-валутата ќе порасне за 400.000 $.

Зборувајќи за „Yahoo Finance Presents“, Вуд ги опиша потезите на Square и MicroStrategy како бикови за Биткоин и патоказ за јавните компании да го спроведат BTC како легитимна алтернатива на фиат парите.

„Она што ме изненади мене и воопшто беше гледањето на MicroStrategy – која ги инвестираше сите пари во својот биланс во BTC – дури и направи понуда за деловно учество, за да може да инвестира повеќе пари во своето салдо. И мислам дека тоа е малку лудо, затоа што мислам дека регулаторите ќе имаат што да кажат на оваа тема“, рече Вуд.

„Но, тогаш видовме дека Square става 1% од сите свои средства во Bitcoin и мислам дека ќе видиме повеќе од тоа“.

Неодамнешната инвестиција на Tesla во BTC изнесува околу 8% од резервите на готовина на компанијата.

Bitcoin достигна рекордно високо ниво од над 48.000 долари.

„BTCе само на околу 600 милијарди долари пазарна капитализација“, рече Вуд.

„Значи, дури половина од големината Apple или Amazon, сега. Зарем тоа не го става во перспектива? Сепак, мислам дека тоа е многу голема идеја. Многу поголема идеја од Apple или Amazon“, заврши Вуд.

Поврзани вести

Помалку познати криптовалути кои треба да се следат во 2021 година

Влатко Зорба

Сејлор: Илјадници директори на корпорации се заинтересирани за Биткоин

Влатко Зорба

Биткоинот стана официјално средство за плаќање во Ел Салвадор

Stefanija Kuzmanovska