СТАНДАРД life

Фосилни горива

КОМПАНИИ

Банкарските гиганти ги „напуштаат“ производителите на фосилни горива

Влатко Зорба
Водечките светски банки го намалија финансирањето на производителите на фосилни горива за девет проценти во пандемиската 2020 година, по тригодишен период на раст, покажаа истражувањата....
КОМПАНИИ

Обновливите извори на енергија мора да ги потиснат фосилните горива

Влатко Зорба
Природниот гас ќе биде доминантно фосилно гориво во 2050 година, иако врвот на употребата на овој извор на енергија ќе биде веќе во 2025 година,...
БИЗЛАЈФ

Загадувањето од фосилни горива убива до 10 милиони луѓе годишно

Влатко Зорба
Загадувањето на воздухот е „тивок убиец“, заклучи група американски и британски научници кои ги објавија резултатите од нивното истражување во најновиот број на списанието „Environmental...