Стандард
ТЕХНОЛОГИЈА

Американците се позагрижени од хакирање, отколку од убиство

Американските граѓани се многу позагрижени дека ќе бидат хакирани, отколку убиени, покажува новото истражување на компанија за VPN услуги, која открива и други интересни податоци.

72% од анкетираните Американци често или повремено го губат сонот поради кражба на лични податоци, кредитни картички или финансиски информации од хакери, се вели во студијата на в.

За споредба, само 24% од Американците се грижат дека ќе бидат ограбени, а само 17% од испитаниците велат дека се загрижени дека ќе бидат убиени.

Вториот најагонистички криминал за Американците е кражба на идентитет – тоа го нагласиле 66% од испитаниците. Тоа е вид на компјутерски криминал во кој криминални елементи крадат лични информации и прават измама во име на жртвата.

„Бидејќи во насловите низ целиот свет доминираат нарушувања на безбедноста на владата, протекување на големи податоци од компанијата и слични проблеми со безбедноста во мрежата, се чини дека загриженоста е оправдана“, рече Рејчел Велч, главен оперативен директор на AtlasVPN.

Кога идентитетот на една личност е украден, измамниците можат да подигнат пари, да земаат заеми, да испразнуваат сметки и да извршуваат многу други кривични дела. Сајбер криминалот им предизвикува „лавовски дел од грижите“ на американските граѓани.

Потоа следуваат вознемирените мисли за губење физички добра. Повеќе од 35 проценти од анкетираните Американци изјавиле дека често се плашат дека нивниот дом ќе биде ограбен кога ги нема, а 34% стравуваат дека нивниот автомобил ќе биде украден или провален.

Поврзани вести

Сони: Официјалната премиера на Playstation 5 кон крајот од годината

msp-admin

Се појавија целосните карактеристики на Samsung Galaxy Note10 Lite

msp-admin

Google Docs ќе покажува кои колеги се надвор од канцеларијата

Влатко Зорба