Стандард
КРИПТОВАЛУТИ

Може ли Bitcoin да дејствува како резервна валута? (ВИДЕО)

Стивен Харпер, кој беше премиер на Канада 9 години, рече дека може да има простор за Биткоин и дигиталните валути на централната банка како дел од корпата резервни валути, кои ќе го заменат доларот.

Во интервју со Џеј Мартин од Cambridge House за време на Vancouver Resource Investment Conference, Харпер рече дека можноста за замена на американскиот долар може да дојде само од голема валута како еврото или кинескиот јуан.

Тој изрази сомнеж дека и едното и другото може да бидат остварлива алтернативна валута со оглед на долгорочната неизвесност за вредноста на еврото и „произволните мерки“ што кинеската влада ќе ги преземе во врска со вредноста на јуанот.

„Тешко е да се разбере која е алтернативата за американскиот долар како главна резервна валута во светот. Покрај златото, Биткоин, цела корпа со нешта […] Мислам дека ќе забележите како се шири бројот на работи што луѓето ги користат како резерви, но американскиот долар сепак ќе биде [најчесто користена резервна валута]“.

Поранешниот премиер додаде дека верува дека дигиталните валути на централните банки или CBDC се до одреден степен „неизбежни“, но веројатно ќе бидат предмет на монетарната политика низ целиот свет.

Харпер рече дека е загрижен што централните банки стануваат „нешто како обичен банкар“, не само финансиски монитор, нешто што може да влијае на ширењето на која било CBDC.

„На крајот на краиштата, ако имате дигитална валута и целта на централната банка е да ја контролира инфлацијата и да создаде стабилна валута и цени, тогаш дигиталната валута е едноставно некаква еволуција на пазарот“, рече Харпер.

„Но, ако тоа е дел од низата диви експерименти за улогата на централното банкарство, тогаш тоа многу ме загрижува“.

Харпер беше премиер на Канада од 2006 до 2015 година. Прифаќањето на крипто и блокчејн во земјата значително се зголеми по неговото повлекување, со тоа што Канада ја доби својата прва регулирана берза на криптовалути во септември.

Според Тимоти Лејн, заменик гувернер на Централната банка на Канада, банката работи и на развој на CBDC.

Поврзани вести

Што носи новата технологија за тргување со криптовалути? За почеток, многу помалку неуспешни трансакции

„Копањето“ Биткоин може да ја подигне ГЛОБАЛНАТА ТЕМПЕРАТУРА за 2 степени до 2033 година

Влатко Зорба

Coinbase на суд поради XRP на „Ripple“

Влатко Зорба