СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Android 11 го отстранува ограничувањето од 4 GB за видеа

Android паметните телефони не можат да снимаат видеа поголеми од 4 GB. Сепак, ова ограничување ќе биде елиминирано следната година со објавување на Android 11, според XDA Developers.

Во моментов, на пазарот се достапни многу паметни телефони кои овозможуваат снимање видеа со резолуција од 4K. Нема да биде изненадување ако паметните телефони со поддршка од 8K за снимање се исто така достапни во блиска иднина. Ваквите видеа заземаат многу простор.

Границата од 4 GB е јасна пречка за креаторите на содржини. Ако датотеката надминува 4 GB, апликацијата за камера продолжува да снима видео, но во следната датотека. Како резултат, галеријата може да содржи неколку датотеки што се дел од едно видео, што не е удобно за корисниците.

Експертите од XDA Developers пронајдоа потврда во изворниот код на Android дека во следната верзија на платформата, Google ќе им овозможи на корисниците да создаваат видео-датотеки поголеми од 4 GB.

Доколку интернет-компанијата се придржува до сегашната временска рамка, првата бета верзија на Android 11, која го спушта ограничувањето за видеата, треба да се појави во март 2020 година.

Поврзани вести

Huawei најавува надградба на EMUI верзијата 10.1 на најпопуларните уреди

msp-admin

Qualcomm и Niantic работат на паметни очила

msp-admin

Што знае WhatsApp за вас?

Влатко Зорба