СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Google тестира нова опција која ќе им се допадне на корисниците на Instagram и TikTok

Google го прилагодува својот пребарувач на трендовите и најпопуларната содржина, па така тие започнаа да тестираат нова опција за пребарување видеа од Instagram и TikTok, компанијата потврди за медиумите. Опцијата е тестирана во мобилната апликација Google и на веб-верзијата на Google на мобилни уреди, а на некои корисници им се појавува само по одредени пребарувања. Корисниците кои имаат пристап до него, откако ќе бараат одредени термини, ќе видат дека по пребарувањето им е прикажана опцијата за кратки видеа наредени едни до други.

Со новата опција, Google сака да задржи некои корисници кои бараат содржина од социјалните мрежи на нивните страници. За корисниците кои кликнуваат на такви кратки видеа, оваа содржина нема да се отвори во самата апликација Instagram и TikTok, туку на веб-верзијата (дури и ако корисниците ја имаат инсталирано таа апликација), така што по гледањето на видеото полесно ќе можат да се вратат во Google отколку да продолжат да сурфаат преку апликацијата за социјално вмрежување, посочуваат од TechCrunche.

Меѓу кратките видеа што се појавуваат при пребарување не е само содржината од Instagram и TikTok, туку и од Google YouTube (потсетуваме, YouTube исто така започна да експериментира со кратки видеа), како и од други услуги како Trell.

Иако Google одби детално да ги коментира овие информации, тие потврдија дека во моментов ја тестираат споменатата опција на мобилни уреди. Ова се ограничени тестови во рана фаза, така што таквиот приказ на кратки видеа што вклучува содржина од социјалните мрежи ќе биде прикажан само во некои случаи и само на дел од корисниците. Во иднина, постои можност за понатамошно проширување на тестирањето на повеќе корисници и за повеќе пребарувања – освен ако Facebook и TikTok не го блокираат Google да го стори тоа.

Поврзани вести

Huawei предизвикаа интерес со мистериозен уред

msp-admin

Instagram споделува најмногу кориснички податоци со други компании

Влатко Зорба

Иднината на LG Rollable е нејасна

Влатко Зорба