Стандард
ТЕХНОЛОГИЈА

Хакери објавија информации за шпионскиот авион Bombardier Globaleye

Канадскиот производител на авиони Bombardier оваа недела беше цел на хакерски напад. Тие потврдија дека биле жртви на сајбернапад во кој напаѓачите успеале да пристапат до нивната компјутерска мрежа и да „уловат“ нивни важни податоци.

Како што обично се случува, криминалците испратија барање за откуп, а откако Bombardier одби да ја плати побаруваната сума, хакерите ја остварија својата закана и објавија чувствителни информации во јавноста. Неколку дена по хакерскиот напад, деталите за шпионскиот авион Bombardier Globaleye се појавија на темната мрежа, на форумот CLOP ^ _- LEAKS. На тоа место, хакерите обично објавуваат украдени податоци при напади на откуп, и чии сопственици одбиваат да платат откуп. Информациите пронајдени таму, наводно, вклучуваат детални цртежи за овој модел на авион, како и документи поврзани со неговиот дизајн и компонентите.

Bombardier Globaleye е редизајниран авион за патнички авиони Global 6000 од канадски производител. Шведската компанија Saab го претвори во шпионски авион и го опреми со посебен воздушен радарски систем за рано предупредување (AEW).

Станува збор за релативно нов модел на шпионски авион, претставен во 2018 година. Единствени купувачи на овој модел во моментот се Обединетите Арапски Емирати, кои нарачаа пет авиони „Bombardier Globaleye“. Во моментов, Финска ја разгледува набавката, која може да нарача два примерока од Saab, заедно со флота од 64 Gripen E/F, одлука за тоа ќе биде донесена оваа година.

Поврзани вести

„Тесла“ испорачува бесплатни респиратори на болниците ширум светот

msp-admin

Познати карактеристиките на првиот 5G таблет на Samsung

msp-admin

Нови решенија за заштита на лозинките и личните податоци од Google

msp-admin