СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Истражувачи: Android собира 20 пати повеќе податоци од iOS

Студија на професорот од колеџот Тринити, Даглас Леит од Ирска, пренесена од „Арс техника“, посочува дека двата система собираат податоци од корисници на дневна основа, но Android го прави тоа, како што се наведува, неспоредливо повеќе од Apple.

Особено, според професорот Лит, кога уредот ќе се вклучи, Android испраќа околу 1MB кориснички податоци до Google, додека iOS испраќа само 42KB. Додека не се користат уредите, Android испраќа 1 МБ на секои 12 часа до нејзината матична компанија, во споредба со Apple, која испраќа околу 52 КБ за истиот период.

Само во САД, Android собира околу 1,3 ТБ податоци на секои 12 часа. Во тој период, iOS собра околу 5,8 GB. Бидејќи професорот на колеџот Тринити, овие споредби ги направи на Android стар две години, и на уште постар iOS, можно е овие податоци сега да бидат уште покритични.

Како одговор на студијата, Google издаде соопштение во кое се потврдува дека Androidсобира повеќе податоци од iOS на Apple, но не прецизираше колку, но во изјавата го употреби изразот „поредок“ и рече дека не се согласуваат со методологијата што го наведе професорот до резултатите дека Android собира 20 пати повеќе податоци од iOS.

Сепак, тие не посочија дека студијата не е точна, но го коментираат неговото откритие дека Android е „позастапен“. Apple исто така ја објави својата реакција на студијата, за која смета дека „укажува“ и забележува дека тие секогаш обезбедувале транспарентност и контрола на личните податоци што ги собираат.

Поврзани вести

ВИДЕО: Што се случува кога со голема брзина ќе поминете преку лежечки полицаец

msp-admin

Франција може да ја ограничи 5G опремата на Huawei

msp-admin

Huawei P30 Lite (2020) може наскоро да се појави во Европа

msp-admin