СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Mozilla тестира нов дизајн за прелистувачот Firefox

Mozilla е компанија што се обидува да го ажурира својот прелистувач што е можно почесто со нови функции и безбедносни закрпи. Глобалната пандемија не влијаеше на нивните планови бидејќи Firefox продолжи да се ажурира според првичните планови. Новите верзии на веб-прелистувачот посветуваат посебно внимание на опциите за безбедност и прилагодување.

Овој фокус ќе биде дел од стратегијата на Mozilla во новата година, бидејќи веќе започнаа тестовите со новиот редизајн на Mozilla Firefox, пренесува TechRadar. Кодното име на проектот е „Протон“, а плановите предвидуваат да можеме да ги тестираме подобрувањата до крајот на летото. Засега, имаме неколку детали за промените што ќе ги видиме во ажурираната верзија.

Сепак, компанијата ќе открие повеќе детали за веб-прелистувачот, воведувајќи ги клиентите за Beta, Developer и Nightly тестирање на Mozilla Proton. Името не беше избрано случајно, бидејќи претходното големо ажурирање на дизајнот што стана дел од Firefox 57 беше наречено „Фотон“.

Тековниот распоред на компанијата предвидува Mozilla Firefox 89 да биде претставен во средината на мај. Ова ќе биде прва стабилна верзија што вклучува елементи на новиот дизајнерски јазик. Програмерите пробуваат различни концепти за промена на менито за поставки на Firefox, но исто така и лентата со алатки и контекстното мени на прелистувачот.

Посебен акцент во редизајнот ќе бидат деловите и начинот на кој комуницираме со нив. Mozilla ќе понуди дополнителни опции за групирање на отворени јазичиња, вклучително и во вертикална ориентација кога е овозможен Compact Mode во прелистувачот. Измените ќе ја опфатат и лентата за адреси, а повеќето менија ќе бидат ажурирани во теми во темна боја.

Ако сте љубопитни за плановите на Mozilla, добро е да знаете дека постои начин да се следи развојот на „Протон“. Ова е можно ако ги инсталирате верзиите Beta, Developer и Nightly. Потоа треба да отворите about:config и да барате browser.proton.enable. Конфигурирајте ја оваа вредност на „True“ и рестартирајте го прелистувачот.

Поврзани вести

Telegram со опција за автоматско бришење на пораките

Влатко Зорба

Apple работи на отклучување на iPhone со маска

Влатко Зорба

Бразил го казни Apple со 2 милиони долари за продажба на iPhone без полнач

Влатко Зорба