СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Можеме да ја „исчистиме“ нашата меморија, докажаа научниците

Човечкиот мозок продолжува да ги воодушевува научниците. Со колку можности на нашата свест не сме запознаени? Тешко е дури и да се замисли. Излегува, на пример, дека можеме да му дадеме директни команди на нашиот мозок да ја расчисти меморијата и да ослободи простор за поважни информации.

Американски научници проучувале што се случува во нашиот мозок кога ќе се обидеме да престанеме да размислуваме за нешто. За да го направат ова, тие користат функционална слика со магнетна резонанца и технологија за машинско учење, покажува студија објавена во „Nature Communications“.

Кога се обидуваме да заборавиме нешто, обично или наоѓаме нешто друго фасцинантно, или се обидуваме да го „расчистиме“ нашиот ум – на пример, преку медитација. За да откријат кој метод најдобро функционира, истражувачите спровеле експеримент во кој учествуваа 60 волонтери кои се обидоа да „избришат“ мисла од нивната работна меморија.

Работната меморија е „тетратка“ на нашиот мозок, каде снимаме привремени мисли за да не заборавиме да направиме нешто. „Можеме да чуваме само три или четири мисли во работната меморија истовремено“, изјави авторот на студијата, професорот Луис Паун. „Страниците на„ работната книга „треба да се исчистат за да можеме да пишуваме понатаму“, објасни тој.

За да се утврди дали луѓето навистина можат да отстранат мисла од работната меморија, тимот изврши скенирање на мозокот (функционална магнетна резонанца, fMRI) на секој учесник. Кога учесниците се наоѓаат во скенерот, научниците им покажуваат слики од лица, овошја и разни сцени и ги тераат да ги задржат мислите на нив четири секунди.

Потоа, од учесниците се бара да заменат една мисла со друга (на пример, да ја заменат сликата на јаболка со планини), да го исчистат умот од сите мисли (медитирање) или да се обидат да ја потиснат мислата (фокусирајќи се прво на неа, а потоа свесно се обидуваат да престанат да размислуваат за неа).

Пред учесниците да започнат со своите задачи, научниците создаваат индивидуални „мозочни потписи“, односно слики што покажуваат како изгледа мозокот на секоја личност кога ќе помислат на одредена слика. Потоа, тие ги внесуваат овие потписи во програма за машинско учење и ја следат мозочната активност додека волонтерите ги извршуваат задачите. Изненадувачки, штом волонтерите почнат да ја „бришат“ сликата од нивната меморија на еден од трите начини, сите претходно снимени потписи исчезнуваат! Вештачката интелигенција не успева да најде ниту една од нив.

„Задоволни сме. Очигледно, ние навистина можеме да ги „отстраниме мислите“ од меморијата, коментираат научниците за резултатите од студијата.

Сепак, тие открија дека методите на „замена“, „чистење“ и „сузбивање“ имаат различни последици. Иако во првите две мозочниот потпис побрзо избледува, тој сепак не исчезнува целосно, оставајќи „сенка“ кога ќе се појават нови мисли. Сузбивањето трае подолго, но е поефикасно.

Поврзани вести

ЕК: Забрана за употреба на вештачка интелигенција за следење на луѓе

Влатко Зорба

Android 11 го отстранува ограничувањето од 4 GB за видеа

msp-admin

Samsung ќе воведе голем број софтверски иновации со Galaxy S20 и Fold 2

msp-admin