Стандард
ТЕХНОЛОГИЈА

Податоци од смартфони продавани на разузнавачките служби на САД

Агенцијата за разузнавање на Министерството за одбрана на САД (DIA) купува бази на податоци без судски налог, кои ги следат движењата на Американците и граѓаните на другите земји, според публикацијата на „Њујорк Тајмс“ од саботата.

Новинарите имаат материјали обезбедени од персоналот на DIA на барање на сенаторот Рон Вајден, демократ од Орегон. Документите покажуваат дека во пет истраги во последните две и пол години, вработените во агенцијата ги следеле движењата на Американците користејќи бази на податоци купени од одредени брокери.

Според публикацијата, базите на податоци се создадени и одржувани за комерцијални цели со анализа на информациите собрани од апликациите за паметни телефони. DIA ги купила базите за да користат податоци за локација за истраги и за странци во странство. За една од задачите на администрацијата се вели дека е „идентификување на заканите за американските сили лоцирани низ целиот свет“.

Според американските закони, властите прво мора да добијат судска наредба да бараат информации од телекомуникациските компании што им овозможува да ги следат движењата на луѓето. Но, DIA користеле дупка во законот за приватност за да ја заобиколат судската дозвола за купување такви бази на податоци.

Демократот Рон Вајден ќе се обиде да наметне построги стандарди во оваа област. Според него, неприфатливо е да се купуваат такви податоци за американски граѓани. Материјалот не прецизира кои истраги во врска со државјани на други земји ги спроведува DIA. Исто така, не е јасно за кои земји станува збор.

Поврзани вести

Роботите на „Boston Dynamics“ со танц ја испратија 2020-та (ВИДЕО)

Влатко Зорба

По грешка наместо едно нарaчал 27 возила „Тесла Модел 3“, па добил сметка од 1,4 милиони евра

msp-admin

Samsung Galaxy W20 5G може да биде промовиран уште овој месец

msp-admin