СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Се подготвува закон со кој ќе се „уништи iPhone, каков што го знаеме“

Apple и Google имаат слична „политика“ кога станува збор за нивните продавници за апликации. Сепак, она што ги прави различни, ги менува работите скоро од долу нагоре за креаторите на програмите.

Додека Apple не дозволува преземање апликации на нивните уреди од друго место освен од App Store, Google им дозволува на своите корисници (иако не препорачува).

Се разбира, обете компании земаат процент од програмерите кога се презема видео игра или друга апликација од официјалните продавници. Токму овој начин на дистрибуција, програмерите нудат зголемена отпорност, а неодамнешен пример е компанијата Epic Games, која го повлече Fortnite од продавницата на Apple.

Политиките на компанијата од Купертино долго време беа под лупа на регулаторите, а сега една од државите во САД, Северна Дакота, воведе закон со кој веќе не се ограничуваат програмерите да објавуваат апликации само во App Store, а нема да бидат ограничени ниту на нивните системи за плаќање внатре во апликациите.

Иако би било обврзувачки само за Северна Дакота, тоа би можело да има многу поголеми последици – многу лесно ќе се прошири на остатокот од САД, а потоа можеби дури и подалеку, преку границите, пишува порталот The Verge.

Овој закон ќе им овозможи на развивачите да ги нудат своите апликации преку алтернативни продавници и ќе им забрани на големите компании одмазда од секаков вид во тој случај. На овој начин, сите пари би се слевале директно во џебовите на програмерите, па нивните услуги би можеле да бидат поевтини.

Првиот човек за приватност во Apple, Ерик Ноеншвендер, изјави пред Комитетот на Сенатот во Северна Дакота дека овој закон „се заканува да го уништи iPhone како што го знаеме“, односно дека тоа ќе влијае на намалената безбедност на корисниците, како и на перформансите.

Како што вели тој, со досегашната пракса тие се обиделе да ги заштитат корисниците, а доколку е можно да се преземаат апликации од сите страни, тоа би ја загрозило не само приватноста, туку и безбедноста.

Дејвид Хајнмаер Хансон, еден од основачите на Bandcamp (кој исто така имаше проблеми со Apple), смета дека усвојувањето на ваков закон би значело „крај на монополското однесување“ со кое компанијата доминира на пазарот.

Што се однесува до самиот закон – сенаторот Џери Клајн рече дека тој сè уште треба да се разгледа и дека во моментов не се презема ништо.

Поврзани вести

Samsung нема да пушти Galaxy Note 21

Влатко Зорба

Xiaomi Mi 11 Lite ќе има рамен екран

Влатко Зорба

iPhone 12 нема да биде многу поскап од сегашните модели

msp-admin