СТАНДАРД life
Здравје

Дали треба да пиете мултивитамини со кафе?

Иако можете да го земате вашиот мултивитамин со кој било пијалак што го сакате, ова не е секогаш препорачливо.

Некои пијалаци, вклучително и кафето, содржат супстанции кои можат да ја попречат апсорпцијата на некои хранливи материи во вашиот витамин. Подобро е да пиете кафе 15 минути пред или неколку часа по земањето витамини.

Ефект врз апсорпцијата

Кофеинот во кафето ќе го забрза дигестивниот процес со зголемување на контракциите кои ја туркаат храната низ вашиот дигестивен тракт.

Кога вашиот мултивитамин побрзо ќе се движи низ дигестивниот процес, ќе имате помалку време да ги апсорбирате витамините и минералите што ги содржи, а некои може да поминат низ вашето тело без да се апсорбираат, пренесува livestrong.com.

Ја намалува апсорпцијата на железо

Како чај, зелен лиснат зеленчук и грав, кафето содржи танини. Ако вашиот мултивитамин содржи железо, танините може да ја намалат неговата апсорпција.

Танините ја попречуваат апсорпцијата на не-хем железото, кое се наоѓа во храната и додатоците од растително потекло, вклучително и мултивитамините што содржат железо.

Пиењето кафе одделно од земање мултивитамини ќе го намали овој ефект. Земете го вашиот витамин со сок од портокал или друг сок богат со витамин Ц за да ја зголемите апсорпцијата на железо.

Може да ја ограничи апсорпцијата на калциум

Ако пиете повеќе од две или три шолји кафе дневно, кофеинот во кафето може да го намали количеството на калциум што го апсорбирате и да го зголеми количеството на калциум што го излачувате.

Сепак, ова ќе предизвика проблеми со густината на коските само ако вашиот вкупен внес на калциум е низок. Секоја шолја кафе може да предизвика губење од два до три милиграми калциум.

Ефект врз апсорпцијата на тиамин

Минералите не се единствените микронутриенти на кои влијае кафето. Танините во кафето можат да го претворат тиаминот во мултивитаминот во форма која телото тешко ја апсорбира.

Се чини дека внесувањето многу витамин Ц во вашата исхрана го спречува овој проблем, кој се чини дека е ризик најмногу за луѓето со низок внес на тиамин.

Повеќето луѓе добиваат многу тиамин во исхраната од храна како што се цели зрна, збогатени производи од житарки, леќа, пекан и грашок, пренесува N1 Загреб.

Поврзани вести

Нутриционист открива четири зачини кои можат да ни помогнат доколку сме настинати

Radmila Tasevska

Отежнато варење: Што да направите кога ќе ви застане стомакот?

Urednik

Пијте го ова смути на празен стомак и ќе се изненадите од резултатот!

Radmila Tasevska