СТАНДАРД life
Здравје

Депресијата може да биде директна причина за дијабетес тип 2, покажуваат истражувањата

НОВО генетско истражување на британските научници покажа дека депресијата може да биде директна причина за развој на дијабетес тип 2.

Во светот од дијабетес боледуваат 422 милиони луѓе, а меѓу нив 95 отсто имаат дијабетес тип 2. Научниците веќе знаеја дека пациентите со дијабетес тип 2 имаат двојно поголема веројатност да развијат депресија во споредба со оние кои не страдаат од оваа болест.

Но, не беше целосно разбрано дали депресијата предизвикува дијабетес или обратно. Затоа, во ова истражување тие користеа статистичка метода, Менделова рандомизација, за да ги анализираат генетските и здравствените податоци.

Тие за прв пат открија дека депресијата директно го зголемува ризикот од развој на дијабетес тип 2, но не и обратно. Тие, исто така, открија дека постојат седум варијанти на гени кои придонесуваат за развој на дијабетес тип 2 и депресија.

Ова се вообичаени гени кои играат важна улога во производството на инсулин или воспаление на мозокот, панкреасот или масното ткиво, а промените во овие биолошки процеси потенцијално објаснуваат како депресијата влијае на дијабетесот.

Иако не е пронајдена директна причина што укажува на тоа дека дијабетесот предизвикува депресија, експертите сепак веруваат дека оптоварувањето на животот со дијабетес тип 2 може да биде одлучувачки фактор за развој на депресија.

„Исклучително важна студија“

„Оваа исклучително важна студија ни дава нови сознанија за врските помеѓу генетиката, дијабетесот тип 2 и депресијата“, рече Елизабет Робертсон, директорка на истражување во Diabetes UK од Финска.

Се покажа дека меѓу 19.344 учесници во студијата кои страдаат од дијабетес тип 2, 5.000 од нив имале потврдена дијагноза на депресија, а 153.000 од нив пријавиле повеќе симптоми на болеста.

„Овие наоди би можеле да им помогнат на здравствените работници да ја подобрат грижата и поддршката за депресивните луѓе и да спречат повеќе случаи на дијабетес тип 2 да се развијат“, рече таа.

„Се надеваме дека ова ќе ги охрабри лекарите…“

Студијата беше објавена во списанието Diabetes Care и откри дека и прекумерната тежина и дебелината играат улога во развојот на дијабетес, а кај 36,5 отсто од анкетираните постои директна врска.

Со оглед на тоа што авторите ги поврзуваат депресијата, дијабетесот тип 2 и дебелината во студијата, тие рекоа дека се надеваат дека нивната работа ќе ги охрабри лекарите почесто да испраќаат пациенти на кои им е дијагностицирана депресија на тестови за откривање на дијабетес тип 2 и други слични здравствени состојби.

Генетското истражување е важно за да се идентификуваат геномските фактори присутни во популацијата што доведуваат до болеста.

10 симптоми кои укажуваат на скриен развој на дијабетес

Поврзани вести

Германски експерти: Подготвувањето чај со ладна вода не е секогаш безбедно за здравјето

Urednik

Лекарите тврдат дека никогаш не ја јадат оваа храна поради холестеролот

Radmila Tasevska

Симптом кој укажува на покачен крвен притисок, а се јавува во текот на ноќта

Radmila Tasevska