СТАНДАРД life
Здравје

Кога е идеално време за ручек?

Ручекот е важен оброк во денот, а да знаете кога да ручате е важно од неколку причини.

Помага во одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта, спречува пад на енергијата и раздразливост.

Редовните оброци исто така го поддржуваат деноноќниот ритам на телото, подобрувајќи го варењето и целокупното здравје. Ручекот во исто време помага при контрола на порциите бидејќи гладот ​​може да доведе до прејадување. Промовира свесни навики во исхраната, што го олеснува изборот на хранливи опции, пренесе „Times of India“.

Дополнителни придобивки

Координирањето на ручекот со вашиот распоред на работа или училиште помага да се подобри продуктивноста и концентрацијата преку спречување на одвлекување на гладот.

Оптималното планирање на ручекот придонесува за физичка и ментална благосостојба, создавајќи поздрав и попродуктивен ден.

Совршено време за ручек

„Вистинското време за ручек може да варира во зависност од културните норми, личните преференци и дневните распореди. Во многу западни земји, ручекот обично паѓа помеѓу 12:00 и 13:00 часот со варијации во зависност од распоредот на работата или училиштето. Сепак, од клучно значење е да ги земете предвид вашите индивидуални потреби и начин на живот кога го одредувате вистинското време за ручек“, вели д-р Швета Гупта, шеф на диететика во болницата „Fortis Shalimar Bagh“.

Фактори кои треба да се земат предвид

Д-р Гупта советува да ги земете предвид следните фактори при одлучувањето за времето за ручек.

Кога ручате може да зависи од вашата работа или училишен распоред. Обидете се да планирате време за оброци околу одмор или ручек. Слушајте го вашето тело. Ако почнете да чувствувате глад во одредено време, тоа е добар знак дека е време за ручек.

Воспоставувањето конзистентна рутина за оброци може да ви помогне да го регулирате вашиот апетит и да го одржите нивото на енергија. Во некои култури, ручекот е најголемиот оброк во денот и може да се случи подоцна во попладневните часови, додека во други тоа е полесен пладневен оброк.

Некои претпочитаат помал ручек и поголема вечера, додека други го претпочитаат спротивното. Вашите лични навики и преференци во исхраната треба да влијаат на изборот на време за ручек. Ако следите специфична диета или план за оброци од здравствени причини или причини за управување со тежината, консултирајте се со здравствен работник за да го одредите најдоброто време за оброци.

Но, важно е да се запамети дека оброкот е избалансиран, така што чувството на глад е помало, а недостатокот на хранливи материи е помал. На крајот на краиштата, вистинското време за ручек е времето кое најмногу одговара на вашата дневна рутина и индивидуални потреби.

Важно е да го слушате вашето тело и да изберете време кое ви овозможува да уживате во избалансиран и исполнет оброк.

Треба да јадете шест кратки и чести оброци дневно

Праши Јанџу, нутриционист, смета дека „треба да се консумираат шест кратки и чести оброци дневно, кои вклучуваат три главни оброци и три помали оброци, кои помагаат во одржување и контрола на апетитот (спречува прејадување), го спречува гладот, болката и помага при зајакнување на метаболизмот“.

„Времињата на оброците може да се разликуваат од личност до личност во зависност од нивната достапност, распоред на работа или распоред на смени, но идеално би било да јадете шест кратки и чести оброци со два часа и 30 минути помеѓу секој оброк и треба да имате 5 – часовна пауза после секој голем оброк“, додава таа.

Идеален план за исхрана

Праши Јанџу го сподели идеалниот план за оброци за еден ден и тој изгледа вака:

7:00 часот – секој природен пијалок како кокосова вода, млака вода, лимон со мед…

8:30-9:00 – Појадок

11:30 – Утрински закуски како што се – овошје, никулци, лимонада, сите свежи домашни супи…

13:30 – 14:00 – Ручек

16:30-17:00 – Вечерен чај со грицки

19:30 – Вечера

21:30 – обезмастено млеко по вечерата

Исто така, главните оброци идеално треба да бидат балансирани оброци кои ги вклучуваат сите пет главни групи на храна – житарки, мешунки (или кој било извор на протеини), сезонски зеленчук, овошна салата/зелена салата, млеко и млечни производи.

Поврзани вести

Три навики кои максимално го зајакнуваат имунитетот

Radmila Tasevska

Два вида леб што треба да ги избегнувате доколку сакате да ги намалите гасовите и подуеноста

Radmila Tasevska

Едноставни трикови за подобар сон во топлите летни денови

Urednik