СТАНДАРД life
Здравје

Колкав крвен притисок се смета за опасен, а кога нема причина за грижа?

Одговорот на прашањето во насловот делумно зависи од тоа каков крвен притисок имате во нормални околности.

На пример, ако нечиј крвен притисок е 95/55 и се чувствува добро, нема што да се грижите. Ако нечиј крвен притисок се искачил на 160/90 и нема никакви проблеми, потребно е да се прилагоди дозата на лекот, но нема потреба веднаш да се оди на лекар.

Сепак, треба да закажете состанок кај лекар што е можно поскоро.

Општо земено, треба веднаш да се контактира лекар ако горниот притисок е над 180 или под 90, или ако долниот притисок е повисок од 110 или помал од 50 mmHg.

Доколку покрај овие вредности нема други симптоми, ситуацијата не е толку загрижувачка, но здравствениот проблем треба да се реши што поскоро. Доколку се присутни овие вредности и се присутни симптоми како што се вртоглавица, заматен вид, болка во градите, отежнато дишење или главоболка, тоа бара итна медицинска интервенција.

Високиот крвен притисок е хронична состојба која постепено напредува со возраста. Но, притисокот понекогаш може да скокне толку ненадејно што бара итна медицинска помош.

Ако притисокот одеднаш скокнал над 180/120 mmHg, почекајте пет минути, а потоа измерете го повторно. Ако отчитувањата се уште се високи, веднаш повикајте помош.

Многу високи вредности на притисок може да значат дека лицето има хипертензивна криза, што може да ги оштети внатрешните органи.

Во такви ситуации, високиот крвен притисок може да предизвика губење на меморијата, промени на личноста, прогресивно губење на свеста; мозочен удар; аортна дисекција; болка во градите и срцев удар; ненадејно нарушување на работата на срцето, при што помалку добро ја пумпа крвта, па течноста се враќа во белите дробови и предизвикува пулмонален едем, ненадејно губење на функцијата на бубрезите; губење на видот; прееклампсија и еклампсија.

Најлошата храна за луѓето со висок крвен притисок

Поврзани вести

10 начини да го намалите ризикот од срцев удар: од јадење банана дневно до исклучување на кофеинот

Urednik

Студија: Времето кога јадете оброк може да влијае на ризикот од срцеви заболувања

Radmila Tasevska

Пет плодови богати со хранливи материи кои го зголемуваат нивото на хемоглобин

Radmila Tasevska