СТАНДАРД life
АНАЛИЗИ

Цените на храната растат побрзо од приходите

Цените на храната во светски рамки го забрзуваат темпото на раст, но моментот, во кој тоа се случува, не е најсоодветниот. Во земјите во развој, каде што приходите на домаќинствата се значително пониски, зголемувањето на цените на храната може да стане сериозен социјален проблем, пренесе „Блумберг“.

Во Индонезија, на пример, цената на соја тофу сирење е за 30% повисока отколку во декември минатата година. Во Бразил, цената на гравот се зголеми за 54% на годишно ниво, а во Русија потрошувачите купуваат шеќер за повеќе од 60% повеќе отколку во истиот период минатата година.

Цените на суровините, вклучувајќи ги и цените на храната, започнаа нагло да растат на крајот на минатата година, главно поддржано од очекувањата за брз економски раст по кризата со КОВИД-19. Прогнозите за одржување на ниските каматни стапки и продолжување на монетарните стимуланси од страна на централните банки, исто така, придонесуваат за оптимизам на пазарите на стоки.

Потрошувачите во Соединетите Држави, Канада и Западна Европа исто така не се „имуни“ на ценовниот шок, бидејќи трговците, мачени од проблеми со синџирот на снабдување и зголемените трошоци за транспорт и логистика, не се во состојба да го поднесат зголемувањето на цената на суровините. Ова значи дека крајната цена на повеќето намирници порано или подоцна ќе почне да расте.

„Луѓето треба да се навикнат на идејата дека ќе плаќаат повеќе за храна. Овој тренд нема да заврши наскоро“, предвидува Силвен Шарлебоа од Универзитетот Далвис во Канада.

Проблемот со зголемувањето на цените на храната никогаш не бил поздравен од потрошувачите, но сега е особено критичен бидејќи глобалната економија сè уште не се опоравила од ударите на пандемијата. Стравувањата од кризи со храна и зголемувањето на бројот на гладни луѓе ширум светот стануваат сè повалидни, забележува изданието.

Дури и во најбогатите земји веќе постојат индикации за вакви проблеми. Во Велика Британија, добротворната организација Trussell Trust распредели рекордни 2.600 пакети со храна на ден за првите шест месеци од минатата година. Во САД, повеќе од 13,2 милиони луѓе имаат потешкотии да се прехранат. Во споредба со 2018 година, зголемувањето е 35%.

Инфлацијата во САД се зголеми за скоро 3% на крајот на минатата година, што е скоро двојно повеќе од просекот за последната деценија. Најсиромашните Американци трошат 36% од своите приходи на храна, а масовните отпуштања во некои сектори доведоа до нагло намалување на семејните буџети за милиони домаќинства.

Во меѓувреме, цената на основните суровини за храна, како што се пченицата, сончогледот, сојата, пченката и шеќерот, рапидно расте, а глобалниот индекс на цената на храната достигна максимум во последниве шест години во јануари.

Во развиените земји, краткорочните флуктуации на цените на храната се генерално помалку изразени бидејќи повеќето прехранбени производи претрпуваат поголема обработка и снабдувачките ланци се пофлексибилни. Во процесот на претворање на едно пакување пченка во еден пакет тортилја од пченка, прехранбените компании имаат многу можности да намалат некои од преостанатите трошоци (пакување, добавувачи, логистика и сл.). Но, кога високите цени траат подолг временски период, производителите почнуваат да бараат начини да ги префрлат надолу по синџирот, што значи кон потрошувачите.

Во моментов, многу од големите играчи во прехранбената индустрија веќе се подготвуваат за поскапувања. Дури и сопствените брендови на големите ланци за храна, кои се произведуваат за нив во големи количини и со значително пониски цени на испорака, се очекува да поскапат на крајот на годината, пишува Блумберг.

Првично, ова зголемување на цената можеби не е „шокантно“ за потрошувачите. Но, дури и ако тие значително не ги зголемат основните цени на своите производи, производителите сигурно ќе прибегнат кон други механизми, како што се ограничување на промотивните понуди. Минатата година, според податоци на Nielsen, палетата на основни производи за домаќинство, продадени на попуст во американските продавници, се намали за 20 процентни поени. Ова во голема мера се должи на логистичките проблеми предизвикани од пандемијата.

Покрај тоа, многу од стоките имаат процес на таканаречена „v“ – цената на производот останува иста, но количината во еден пакет се намалува. Ова е една од популарните „тактики“ на трговските ланци во Велика Британија, каде конкурентската цена меѓу нив е особено силна.

Во периодот од 2012 до 2017 година, кога цените на храната исто така пораснаа во позадина на амортизацијата на британската фунта, количините во пакувањето на повеќе од 2.500 прехранбени производи понудени во британската малопродажна мрежа беа намалени.

Во моментов, цените на храната во Велика Британија всушност паѓаат или остануваат непроменети, но според претставниците на британскиот трговски конзорциум, овој тренд не може да се одржи во иднина. „Војната на цените“ меѓу супермаркетите на островот ги натера потрошувачите да плаќаат некои од најниските цени во Европа. Но, тоа ги прави помалку подготвени за пресврт во овој тренд, за кој трговците велат дека ќе биде неизбежен во блиска иднина.

А, проблемите околу Брегзит и поврзаните пресврти во синџирите на снабдување можат да го забрзаат овој процес. Новите административни и царински трошоци за британските увозници на храна се очекува да пораснат за повеќе од 3 милијарди фунти (околу 4,1 милијарди долари) годишно.

Во Северна Америка, прехранбената индустрија се соочува со други специфични предизвици. Меѓу нив има недостиг на контејнери за испорака и недостаток на доволно возачи на камиони. Транспортот, не само на храна, туку и на која било друга стока, станува сè поскап. Поскапувањето на нафтата во последните месеци придонесе и за тоа.

Во позадина на сите овие трендови, постојат земји кои преземаат мерки за спречување на рапидниот пораст на цените на храната. Русија и Аргентина воведоа ограничувања на цените на некои суровини, како и ограничувања на нивниот извоз. Во некои од побогатите земји, фокусот е ставен на стимулирање на сопственото производство, не толку на контролата на цената.

Франција, на пример, се потпира на поддршката за локалните производители на високо-протеински култури за да се намали нивната зависност од увоз на соја. И Сингапур стана една од првите земји во светот што официјално одобри продажба на синтетичко месо.

Дури и во САД, законодавците размислуваат за мерки за неутрализирање на негативните ефекти од зголемувањето на цените на храната. Гувернерот на федералните резерви Џером Пауел ја наведе несигурноста во обезбедување на храна како еден од најлошите удари од пандемијата врз сиромашните домаќинства.

Поврзани вести

Дали коронавирусот ќе ја уништи љубовта на Германците за готовината?

msp-admin

Анализа за искористеност на финансиската поддршка за месеците февруари и март 2021 година

Влатко Зорба

Што нѝ носат ИТ трендовите за 2021 година?

Влатко Зорба