СТАНДАРД life
АНАЛИЗИ

Кинеската „инвазија“ на Европа – во бројки

Односите меѓу Европа и Кина, како на економски така и на културен план, достигнаа неверојатни височини по влегувањето на Пекинг во Светската трговска организација во 2001 година. Сепак, со текот на времето, Европската унија од Кина како „партнер“ премина во Кина како „економски конкурент“ и „системски ривал“ кој ги покори.

По повеќе од десет години постојан раст, директните странски инвестиции на Кина (СДИ) во Европа опаѓаат во последните три години. Велика Британија беше најважната дестинација за кинеските пари, но поради големината на своите економии, земјите како Финска, Португалија, Луксембург и Малта се „истакнаа“.

Вкупните странски инвестиции на Кина во европските земји во периодот од 2000 до 2019 година, се мерат во милијарди долари, откако во Велика Британија беа инвестирани 50 милијарди, Германија 22,7 милијарди и Италија 15,9 милијарди долари.

Додека големите европски економии како британската или германската традиционално беа мета на кинески инвеститори, во последните години кинеските СДИ се свртија кон нордиските земји како што се Финска и Шведска.

Финска е петта на листата земји со најмногу странски кинески инвестиции со 12 милијарди долари, а две места подолу е Шведска со 7,3 милијарди.

Европски инвестиции во Кина

Економските односи се двонасочна улица. Исто како што Кина инвестира во Европа, така и Европа инвестира во Кина. Кога станува збор за директните европски инвестиции во Кина, водат силите на ЕУ како Германија (16,7 милијарди) и Франција (12 милијарди). Но, интересно, нив ги следат „мали играчи“ како Шведска (8,4 милијарди), Луксембург (7,1 милијарди) и Ирска (6,75 милијарди).

Покрај тоа, според „Политико“, трговските односи меѓу Европа и Кина со текот на времето се зајакнати. Кинеската стока сочинува 19 проценти од увозот на ЕУ. Процентот е многу поголем во некои земји како Чешка и Луксембург.

Кина е исто така трета по големина извозна дестинација за стоки од ЕУ по САД и Велика Британија.

Произведени во НР Кина, испратени во Европа и обратно

Увозот од Кина во Европа се мери во милијарди евра. Холандија е најголем увозник на кинеска стока со 88,4 милијарди евра, следена од Германија со 76,7 и Велика Британија со 54,19 милијарди евра. Кога станува збор за извоз на европски производи, најагилна е Германија со 96,28 милијарди милијарди, следува Велика Британија со 33,94 и Франција со 20,96 милијарди евра.

Сепак, односите меѓу Европа и Кина не се ограничени на пари. Важна улога во соработката меѓу двете земји игра културната и едукативната размена, како и најпознатата дипломатска марка на Кина – пандите.

Институти Конфучие и панда дипломатија

Кина ја промовира својата култура и образование преку мрежа на Институти „Конфучие“, промотивни организации отворени низ целиот свет. Институтите повремено беа критикувани од активисти за човекови права кои ги обвинуваат за употреба на влијание за цензурирање на теми кои не им одговараат на кинеските власти.

Велика Британија има најмногу институти (30), Германија (19), Франција (18) и Италија со 12 институти „Конфучие“.

Европа е дом и на голем број кинески студенти кои одат на тамошни универзитети. Велика Британија е лидер – тие имаат кинески студенти и дипломирани студенти, како и следните девет европски земји заедно.

Во Британија студираат 951 кинески студент. Следат Ирска со 297, Франција со 143, Холандија со 107, Германија со 80, Шведска со 71 и Финска со 70 студенти од Кина. Под 70 студенти имаат Луксембург, Данска, Италија, Малта, Австрија.

Кина користела гигантски панди како подароци и можности за фотографирање со западни политичари од сите видови. Преку својата панда дипломатија, Пекинг позајмува неколку панди во европските зоолошки градини за да живеат таму десет години. Парови од огромни панди талкаат во зоолошките градини во Финска, Данска, Велика Британија, Холандија, Белгија, Германија, Австрија, Франција и Шпанија.

Поврзани вести

Бајден се подготвува за нов стимул на економијата откако Демократите го освоија Сенатот

Влатко Зорба

Вистинското закрепнување на глобалната економија ќе следи во 2022 година

Влатко Зорба

Ако сака да биде лидер, Европа мора да ја смени стратегијата кон Азија и САД

msp-admin