Стандард
АНАЛИЗИ

Меркел воведува промени за работа во Германија – 5 фази и 100 мерки

Вработувањето некогаш се сметаше за доволно за успешна интеграција на странците во општеството, но Германија се откажува од ваквите размислувања.

По скоро три години планирање и дискусија, германската канцеларка Ангела Меркел, заедно со федералните и граѓанските лидери, објави 100 мерки како дел од Националниот акционен план за интеграција. Предвидено е воведување на „извидници за интеграција“, еден вид систем на колегијална поддршка за новодојденците. Идејата е германските специјализанти да бидат ментори на странски, за никој да не биде изгубен во системот, пишува „Дојче веле“.

Социјална кохезија

„Вистинската социјална кохезија бара повеќе од отфрлање на омраза и насилство. Бара толеранција и отвореност“, рече Меркел, која во вторникот присуствуваше на последниот самит за интеграција пред нејзиниот мандат да заврши на есенските избори.

Истакнувајќи како се смени концептот на интеграција за време на нејзиниот мандат, Меркел рече: „Научивме дека интеграцијата не влијае само на некои групи на луѓе, туку влијае и на општеството како целина“.

На самитот, под претседателство на министерот за интеграција Анет Видман-Мауз, учествуваа околу 120 претставници на централната влада, локалните власти и организациското граѓанско општество. За време на прес-конференцијата по самитот, Видман-Мауз ја истакна важноста, особено за време на пандемијата, да се најде ефикасна стратегија што е можно побрзо за да се обезбеди улогата на Германија како „економски силна, модерна имигрантска земја за во иднина“.

„Постигнавме многу во последните неколку години и сега мораме да сториме се што е во наша моќ за пандемијата на коронавирус да не ги наруши тие достигнувања“, рече Видман-Мауз.

Националниот акционен план беше лансиран во 2018 година и има за цел да создаде мапа на интеграција за периодот по 2020 година. Проектот е значаен потфат за околу 300 партнери, кои претставуваат држави, градови и околу 75 организации за мигранти.

План од 100 точки и пет категории

Во основа, планот од 100 точки е претставен во пет категории, од мерките за пред-интеграција, како што се поставување очекувања пред лицето да се пресели во Германија, до зајакнување на социјалната кохезија преку образование и социјални активности.

Дискриминацијата беше една од главните теми на дискусија во вторникот. Меркел и другите говорници на прес-конференцијата по самитот истакнаа дека расно мотивирани терористички напади, како што е смртоносното пукање во Ханау во 2020 година или убиствата извршени од Националсоцијалистичкото подземје (НСУ), претставуваат огромен чекор назад во создавањето на безбеден и инклузивно опкружување во Германија.

Покрај спречувањето на насилството, акцискиот план предвидува ширење на антидискриминаторски напори, како што се советодавни центри кои можат да им помогнат на луѓето кои се изложени на говор на омраза или не биле во можност да добијат работа поради нивната етничка припадност или религија. Извештајот, објавен пред самитот, исто така повикува на уникатно документирање на ваквите случаи со цел подобро да се разбере како се јавува дискриминација.

„Жртвите на дискриминација не смеат да бидат оставени сами на себе. Нивните искуства мора да се сфатат сериозно. За да го постигнат тоа, потребна им е поддршка од професионално советување против дискриминација “, рече Бернхард Франке, директор на Германската федерална агенција за борба против дискриминација.

Во фокусот на бројни дебати

Интеграцијата беше во фокусот на многу жестоки дебати во Германија во последниве години, главно предизвикани од историскиот прилив на бегалци помеѓу 2015 и 2019 година. Во тој период, Германија доби повеќе од 1,8 милиони барања за азил и приближно 75 проценти од сите поднесени барања за азил во последната деценија. Дискусиите за тоа како да се справите со толку голем број бегалци, пред се од Сирија, Авганистан и делови од Африка, наскоро се фокусираа на проблемите со интеграцијата.

Всушност, загриженоста за интеграцијата повторно ги отвори прашањата за долгогодишната интеграција на имиграциските групи во Германија, особено турските имигранти и нивните потомци кои го сочинуваат најголемото малцинство во земјата. И покрај подобрувањето во образованието, во 2017 година, оваа група сè уште има три пати поголема веројатност да има проблеми со вработувањето или да се потпре на државната помош отколку Германците без турски корени, според студијата на ОЕЦД.

Ова предизвика широка дебата предводена од имиграциони организации и имигранти од втора и трета генерација, кои ги повикаа пратениците да учат од неуспесите во минатото на интеграција и да ги променат мерките надвор од часовите по странски јазик и вработување.

25 проценти од германското население има странско потекло

Приближно 25 проценти од германското население има странско потекло. Заедно со фактот дека Германија е на второ место по САД меѓу земјите на ОЕЦД според имиграциските бројки, ова укажува на друг аспект на интеграција, а тоа е дека интеграцијата ги надминува бегалците. Благодарение на силната економија, Германија забележа раст во третата група, односно квалификувани работници, кои доаѓаат од голем број земји. Земјите-членки на ЕУ бележат најголем пораст во последните неколку години.

Во 2018 година тие сочинуваа 60 проценти од сите имигранти кои дошле во Германија, претежно од соседните земји на ЕУ. Германскиот високообразовен систем е магнет и за странските студенти, од кои имаше 400.000 пред пандемијата на германските универзитети.

Говорејќи пред новинарите во вторникот, Гоџа Туркели Денерт, која е предводник на здружението „Интеграција на германската фондација“, рече дека многу млади луѓе кои доаѓаат во Германија се многу талентирани и често зборуваат на два јазика како мајчин јазик, а најмалку уште на два странски јазици.

„Тие не мора да останат во Германија и нема да останат ако не препознаеме што тие нудат“, заклучи таа.

Поврзани вести

Што нѝ носат ИТ трендовите за 2021 година?

Влатко Зорба

Г20: Историски договор за преструктуирање на долгот во коронакриза

msp-admin

Кои се главните ризици за инвеститорите во Блискиот исток во 2020 година?

msp-admin