СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Ампева: Се штанцаат дозволи за прекувремена работа, да се прекине праксата на консултација само со бизнисмените

Да се променат приоритетите при консултација за преземање нови економски мерки во борбата со последиците од Ковид-19.Во цела оваа ситуација, морам да кажам дека воопшто не се консултирани синдикатите и невладините оргнаизации, вели за „Утрински брифинг“ на „Слободна ТВ“  Кристина Ампева од Здружението „Гласен Текстилец“, во врска со новите мерки од Владата.

-Веќе се случија откази во месец март, за кои што се уште се обидуваме да најдеме заедничко решение како да им се излезе во пресрет на овие луѓе.Мора да прекине Министерството за финансии да се консултира само со бизнисмените, работодавачите, Сојузот на стопански комери. Повторувам до сега воопшто не немаат консуилтирано. Со новава мерка не сфаќам која е поентата да носите одлуки кои што ќе паѓаат исклучиво и единствено на товар на работниците. Се штанцаат дозволи за движење надвор од работен час, се со цел прекувремена работа и оптоварување на работниците, додава Ампева.

Поврзани вести

Бектеши: Вративме неколку цистерни со сомнителен мазут, ако треба ќе ги објавиме имињата на компаниите

Годинава започнува градбата на гасоводот од Неготино до Гевгелија

Влатко Зорба

Мерката 14.500 денари ги задржа работниците, но дел не добија плати