Стандард
ЕКОНОМИЈА

Бесими: Нормализиран економски развој со зголемена динамика во втората половина на 2021 година

Министерот за финансии, Фатмир Бесими, во своето вчерашно гостување во емисијата „Економски магазин“ изрази оптимизам дека земјата ќе има стабилизација, односно економски раст.

Во врска со ова, тој апелираше деловниот сектор да инвестира, да ја зголеми економската активност и да ги зачува работните места.

„За да биде појасно, нашите проекции се засноваат на проекциите на меѓународните институции како што се Монетарен фонд, Светска банка и Европската комисија за предвидувањата за 2021 година. А, предвидувањата беа дека од вториот квартал, а особено од втората половина на 2021 година ќе има нормализиран економски развој со зголемена динамика. Ова се исто така наши основни проекции и она што го предвидовме 4,1 процентен економски раст, со алтернатива ако сценариото е песимистичко. Ние ќе продолжиме да имаме такви проекции и да го базираме на аспектот на сценариото дека ќе имаме стабилизација, односно економски раст“, изјави Бесими.

Поврзани вести

НА ЧЕКОР ОД ДИГИТАЛНИОТ ЕВРОПСКИ ПАЗАР: Неопходноста за интеграција на ММСП во дигиталната економија

Влатко Зорба

Димковски од Радовиш: Земјоделците од источниот регион конечно добиваат вистински третман

Парадокс во Франција: Мерките за корона ја намалија стапката на невработеност

Stefanija Kuzmanovska