ЕКОНОМИЈА

Бислимоски: Зголемувањето на цената на струјата нема да влијае врз покачувањето на останатите производи

Зголемувањето на цената на струјата нема да влијае врз покачувањето на останатите производи затоа што 90 проценти од индустриските и комерцијалните потрошувачи купуваат електрична енергија на слободен пазар. Значи нашата одлука воопшто не се рефлектира на овие потрошувачи и не може да стане збор за некаква инфлаторна спирала, ниту пак за зголемување на цените на нивните производи, вели во интервју за МИА претседателот на Регулаторната комисија за енергетика Марко Бислимоски.

Дополнително, како што посочува, на слободниот пазар цената на електричната енергија има тренд на намалување од околу 8 до 9 проценти во споредба со претходната година што значи дека на ниту еден начин нема да им се зголемат трошоците на големите потрошувачи, а со самото тоа да се зголемат и цените на нивните производи.

– Го разбирам револтот на граѓаните и дека времето е кризно. Затоа и не ја укинавме евтината тарифа на струјата која ја има само кај нас. Барањата на енергетските компании детално ги анализиравме и побаравме дополнителни податоци бидејќи доколку ги прифативме барањата, тогаш цената ќе се зголемеше за 25 проценти, истакнува Бислимоски.

Посочува дека одлуката за зголемување на цената на струјата е донесена врз основа на детални анализи и дополнителни податоци добиени од енергетските компании. Како регулаторно тело, вели, не можат да влијаат врз одреден процент од елементите што се земаат предвид при определувањето на цената на електричната енергија.

– Определуваме цени врз основа на методологија и на некои од елементите не можеме да влијаеме бидејќи не зависат од нас. Од 2019 година повеќе не определуваме цена за ЕЛЕМ односно за ЕСМ и тие сами си определуваат и се јавуваат на тендерот на ЕВН ХОУМ. Тоа изнесува 42,24 проценти од вкупните трошоци. Има законска обврска електричната енергија произведена од повластените производители да се откупува и тој трошок се префрлува кај сите останати снабдувачи. Тој трошок изнесува 7,19 проценти. Исто така има и маржа за универзалниот снабдувач кој се утврди врз основа на тендерот што го распиша Владата и таа маржа изнесува 11,5 проценти и ние мора да ја применуваме. Значи точно на 59,74 проценти не можеме да влијаеме, појаснува Бислимоски.

 

Поврзани вести

Заев: Ќе обезбедиме 600 милиони евра поддршка за развој на бизнисот до 2024 година

Шест месеци одложено плаќање за сите обврски, нуди Стопанска банка

Берта Китинска

Германија планира да му помогне на „Дојче Бан“ со седум милијарди евра

За прв пат после 23 години со карго транспорт, се извезе свежо македонско јагнешко месо во Јордан

НБ: Денарот е стабилен, објавите на онлајн-платформите не произлегуваат од реално тргување со валути

Влатко Зорба

Битиќи: Картичка со сума од 9.000 денари за активните невработени лица