ЕКОНОМИЈА

Колку злато остана во светот

Минатиот месец цената на златото го достигна максимумот надминувајќи ја границата од 2.000 долари за унца.

И додека зголемувањето на цените беше условено од трговците со злато, се поставува прашањето за снабдувањето со овој благороден метал, како и за тоа кога тој повеќе нема да постои.

Побарувачката за злато е голема затоа што на златото се гледа како на инвестиција, статусен симбол, но и затоа што е една од клучните компоненти во многу електронски уреди. Сепак, златото е исто така ограничен ресурс и во одреден момент ќе се случи повеќе да го нема во рудниците.

Во 2019 година, производството во рудниците за злато изнесуваше вкупно 3.531 тони, што е за еден процент помалку од претходната година, според Светскиот совет за злато.

Резервите лоцирани под земја во моментов се проценуваат на околу 50 000 тони, според Американскиот геолошки институт.

Со цел да се погледне поширокиот контекст – се проценува дека досега се извлечени приближно 190.000 тони од рудници. Судејќи според овие груби проценки, остануваат уште околу 20 % да бидат извадени, пишува BBC.

Поврзани вести

Дали коронавирусот е „црн лебед“?

Stefanija Kuzmanovska

Јовановиќ: Покачувањето на струјата е удар врз 755.000 сиромашни граѓани

Берта Китинска

Штедачите од Еуростандард ќе бараат правда пред Уставен за уставноста на член од Законот за банки

Цукерберг сега „тежи“ 100 милијарди долари

Stefanija Kuzmanovska

Нема никој да биде заборавен, сите приговори за картичките ќе бидат проверени, вели Ангеловска

Уште три милиони Американци ги загубија своите работни места, вкупно 36 милиони за два месеци

Stefanija Kuzmanovska