СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Просечната плата во Србија за прв пат надмина 510 евра

Просечната бруто плата за јули 2020 година во Србија била 83.016 динари (705,92 евра), додека просечната нето плата била 60.029 динари (510,23 евра), дознава неофицијално B92.

Растот на бруто-платата во периодот јануари-јули 2020 година, во споредба со истиот период минатата година, изнесува 9,5 % номинално, и 7,9 % реално.

Во исто време, нето-платите номинално се зголемија за 9,3 % и реално за 7,7 %.

Во споредба со истиот месец минатата година, просечната бруто плата за јули 2020 година е номинално поголема за 9,2 %, а реално за 7,1 %, додека просечната нето плата е номинално поголема за 9,1 %, односно реално за 7 %.

Поврзани вести

НБ: Не подготвуваме регулатива за криптовалути, но ги следиме практиките на централните банки од ЕУ

Влатко Зорба

„НЛБ Банка“: Остварен профит од 418,5 милиони денари, раст од 1,9 отсто во однос на периодот лани

Се ажурираат листите: На страницата kupuvamdomasno.gov.mk ќе може да проверите дали ќе добиете 6.000 денари

Берта Китинска