Компании и пазар

Голдман Сакс со препорака: Не инвестирајте во биткоин

Американската инвестициска банка Голдман Сакс во извештајот пред клиентите изјави дека нема намера да инвестира во криптовалути како што е биткоин.

Стратезите на Голдман посветија многу простор на биткоинот и другите виртуелни валути во анализата на влијанието што пандемијата на коронавирус го имаше врз американската економија.

„Криптовалутите, вклучително и биткоинот, не можат да се сметаат за класа на средства“, рече Голдман.

Стратезите на Голдман ја детализираа причината зошто криптовалутите не можат да се сметаат за средства. Меѓу другото, тие не произведуваат проток на пари како обврзниците или заработка со изложување на глобален економски раст.

„Веруваме дека безбедноста, што првенствено зависи од тоа дали некој е подготвен да плати повисока цена за криптовалути, не е соодветна инвестиција за нашите клиенти“, пишува Голдман.

Оттаму го споредија неверојатниот раст на биткоинот од крајот на 2017 година, кога се искачи на близу 20 000 долари, на „манијата со лалињата“ од 17 век. Слични споредби има направено од банкарски директори во минатото – претежно J. П. Морган, односно нејзиниот извршен директор Џејми Димон, кој го нарече биткоин „измама што на крајот ќе експлодира“.

Инвеститорите во биткоин често тврдат дека ограничената понуда на дигитални средства е дел од она што ја поддржува нејзината вредност и ја прави потенцијална „заштита“ од валути кои се чувствителни на девалвација во време на економска криза.

Банката, исто така, ги нарече криптовалутите „водич за нелегални активности“, истакнувајќи ја нивната употреба во измамнички шеми и перење пари.

Поврзани вести

„Best Way Investment“ со донација до МЗ од 5.300 тестови за КОВИД-19 вредни 50.000 евра

Влатко Зорба

Пуштена првата светска дигитална валута во светот

Влатко Зорба

Во периодот од 2000 до 2017 година по основ туризам се загубени околу 3 милијарди долари

Влатко Зорба

„Мајкрософт“ дозволи постојана работа од дома

Влатко Зорба

Нерегулираната онлајн продажба ја зголемува сивата економија

Кинески супер богаташи го зголемија богатството за 1,5 трилиони долари за време на пандемијата

Влатко Зорба