Компании и пазар

Huawei преговара за пристап до App Bazaar со 400.000 апликации

Huawei продолжува да бара опции за надминување на сложената ситуација со која се соочува поради санкциите на САД. Главниот проблем на кинеската компанија е неможноста да соработува со Google и Play Store, што резултира во намалена побарувачка за нејзините производи и услуги.

Huawei активно развива сопствена продавница за апликации, но компанијата е подготвена да користи решенија од трети страни и е отворена за партнерства, особено ако тие се засноваат на карактеристиките на локалниот пазар.

Што заедничко имаат смартфоните IndusOS и Huawei? Според различни извори, Huawei е во преговори со индиската компанија OSLabs да ја користи нивната продавница за апликации App Bazaar, која е интегрирана во IndusOS.

App Bazaar содржи над 400.000 регионални апликации на 12 јазици што се зборуваат во Индија, вклучувајќи хинди, гуџарати, марати, тамилски и телугу. Првично, App Bazaar беше од интерес за Huawei во рамките на индискиот пазар, но компанијата преговара и со OSLabs за меѓународна соработка.

Интересно е што, Фондот за вложување капитал на Samsung има 20% удел во OSLabs.

Поврзани вести

Како растеа најголемите економии во последните 4 децении?

Влатко Зорба

Virgin Atlantic на Брансон поднесе барање за банкрот во САД

Stefanija Kuzmanovska

Извозот на сладолед лани ни донесе над седум милиони долари

Huawei започна со продажба на P40 Pro+ и на македонскиот пазар

Влатко Зорба

VW ќе го трансформира овој е-ѕвер од концепт во масовно производство за само 2 години

Влатко Зорба

Донирани леб, брашно и колачи на еднородителски семејства

Никола Поповски