Компании и пазар

Извозот на електрични автомобили бележи раст од 207,4 отсто

Извозот на електрични автомобили минатата година имаше вредност од 25,7 милијарди долари во целиот свет, што претставува пораст од 207,4% во однос на 2018 година, покажуваат податоците на World’s top exports.

Најголем извозник на овој вид на автомобили се САД со 30,5% учество во вкупниот извоз или инкасирани 7,9 милијарди долари.

Меѓу петте најголеми извозници на електрични автомобили се и: Белгија (5,1 милијарди долари), Германија (3,9 милијарди долари), Јужна Кореја (2,4 милијарди долари) и Австрија (1,3 милијарди долари).

Податоците покажуваат дека извозот за електрични возила од нашата земја лани достигна 138.000 долари.

Словенија, од земјите во регионот, е 13-та по извоз на електрични автомобили што на земјата ѝ донесе 112,9 милиони долари. Потоа следуваат: Грција (2,1 милион долари), Хрватска (577.000 долари), Бугарија (309.000 долари), Албанија (234.000 долари) и Србија (109.000 долари).

Податоците покажуваат дека од нашата земја лани се извезени електрични автомобили во висина од 138.000 долари.

Поврзани вести

Престижна награда за Завар дизајн „German Design Award 2020“ во категоријата Excellent Product Design Energy

Влатко Зорба

СКМ: 2019-та беше година на стабилизирање на состојбите и враќање на градежништвото во колосек

Влатко Зорба

Словенечка NLB ја купи српска Комерцијална банка

Влатко Зорба

Пандемијата „удри“ и по рекламниот сектор

Влатко Зорба

УЈП го продолжи рокот за поднесување на ДДВ-04 до 31-ви март

Влатко Зорба

Потпишан договор за изградба на фотоволтаична електрана во РЕК Осломеј

Влатко Зорба