Компании и пазар

СБ: Три фактори клучни за заздравување на економијата

Закрепнувањето на економската активност се очекува во 2021 година, во опсег од 1,1 до 3,3%. Оваа прогноза е сè уште многу неизвесна, со ризик од полош исход.

Брзината на закрепнување зависи од времетраењето на пандемијата на коронавирусот, достапноста и дистрибуцијата на вакцината и степенот на подобрување на глобалната трговија и инвестиции. Растот во регионот може да биде послаб отколку што се очекуваше во случај на влошување на пандемијата.

“Во вакви предизвикувачки времиња, земјите од Европа и Централна Азија мораат да планираат за посткризниот период и да се подготват за силно постпандемиско закрепнување. Ова значи зајакнување на управувањето, подобрување на климата за инвестиции, како и зајакнување на иновациите и дигиталниот развој. Значајни и одржливи инвестиции во квалитетно образование и здравствена заштита ќе бидат од критична важност“, вели Ана Бјерде, потпретседател на Светска банка за Европа и Централна Азија.

Се очекува падот на економската активност поради пандемијата да ја зголеми сиромаштијатa во сите земји од регионот.

Заклучокот на посебната анализа во извештајот е дека клучот за силно закрепнување во регионот лежи во подобрување на пристапот и квалитетно високо образование, како и намалување на факторите на ризик по здравјето кај возрасните, пишува N1.

Поврзани вести

Туристичките агенции со стрмен пад од 83,6%

Stefanija Kuzmanovska

Работниците од Западен Балкан имаат позитивно влијание врз германскиот пазар на трудот

Влатко Зорба

Најавата на нова вакцина донесе милионска заработувачка на Волстрит

Фабриката на Tesla во Германија ќе произведува 500.000 електрични возила годишно

Влатко Зорба

На овие седум македонски компании добивката им се мери во милијарди

Stefanija Kuzmanovska

Маск го продава речиси целиот свој имот