Компании и пазар

Скопски Центар е општина со најмногу микро, мали и средни компании во земјава

Скопски Центар е општина со најмногу микро, мали и средни компании во земјава, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Меѓу петте општини со најголем број на ваков вид на компании се и: Карпош, Битола, Аеродром и Тетово. Инаку, повеќе од 50% од вкупниот број на микро, мали и средни претпријатија во Македонија се лоцирани во 10 општини, а во град Скопје 36,8%.

Податоците покажуваат дека 30,5% од малите и средни бизнис во Македонија се од дејноста Трговија на големо и трговија на мало, поправка на моторни возила и мотоцикли; 11% се во Преработувачката индустрија; 10,1% се во Стручни, научни и технички дејности; 7,9% се во Други услужни дејности; 7,6% во Транспорт и складирање и 7% во Градежништво.

Анализирано по региони, најголема концентрација на мали и средни бизниси има во Скопскиот регион (39%). Потоа следуваат: Полошкиот (11,4%), Пелагониски (11%), Југозападен (9,9%)…

Статистика, исто така, нотира дека кај малите и средни претпријатија во трговијата на мало, по почетниот зголемен промет во јануари оваа година, во следните три месеци е забележан пад на прометот.

Поврзани вести

Словенија сопира со воведувањето на 5G технологијата

Влатко Зорба

Постои голема потреба за финансиска инклузија во земјата, загрижува нивото на финансиска писменост

Влатко Зорба

Петар Стојковски се стекна со најпрестижното признание „Business Elite’s 40 under 40“

Maja_Serafimova

Италијанците се плашат од странски инвеститори: Може да го искористат колапсот и да ги преземат домашните компании

Stefanija Kuzmanovska

Италија затвора повеќе од 20 проценти од хотелите

Влатко Зорба

Забраната на е-цигарите ќе направи повеќе штета отколку корист

Влатко Зорба