Стандард
ЕКОНОМИЈА

Коронавирусот ги намалил приходите на општините за 18 отсто

Приходите на општините во првите три квартали од 2020 година се намалиле за 18 отсто споредено со 2019 година во истиот период, и се пониски за 24,6 милиони евра, покажува студијата на Центарот за економски анализи (ЦЕА) во која се дава преглед на импликациите врз јавните финансии на единиците на локалната самоуправа во првите три квартали од 2020 година.

Падот на приходите е предизвикан од пад на прибраните приходи од даноци на имот, даноци од специфични услуги и вршење на дејност.

„Општините беа и сè уште се сведоци на финансиските потешкотии при обидот да одговорат на итните потреби на граѓаните, а истовремено да обезбедат континуитет во давањето на услуги на граѓаните во кризни ситуации“, се вели во студијата.

Додаваат дека и покрај ефектите од Ковид-19 врз финансиите на општините, кумулативно за сите 81 единици на локалната самоправа нема дополнителна потреба за задолжување поради значителните заштеди од нереализираните капиталните расходи од капиталните планови на општините.

Целиот извештај на следниот линк!

Поврзани вести

Најзадоволни со професијата се ИТ професионалците и дизајнерите, најмалку вработените во производство, угостителство, економија и право

Влатко Зорба

Работодавачи: Не постои начин на кој помошта во плати може директно да се уплати на сметка на работниците

Влатко Зорба

Ажуриран списокот на кој може да проверите дали ви следува финансиска помош од државата

Влатко Зорба
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!