Стандард
ЕКОНОМИЈА

Македонската економија годинава ќе забележи раст од 3,6 отсто

Македонската економија годинава ќе забележи раст од 3,6 отсто, предвидува Светска банка во најновиот извештај.

За следната година, предвидувањата на Светска банка се дека економијата ќе порасне за 3,5 отсто.

Од земјите во регионот најголем раст за годинава е предвиден за Црна Гора од 7,1 отсто, потоа Србија од 5, Албанија 4,4 , Косово 4 и Босна и Херцеговина од 2,8 отсто.

За 2022 година Светската банка прогнозира раст на економијата во Црна Гора и Косово од по 4,5 отсто, во Србија и Албанија по 3,7 и по 3,5 отсто за С Македонија и Босна и Херцеговина.

Поврзани вести

Бесими на средба со Асоцијацијата на странски компании со технолошки напредно производство при Советот на странски инвеститори

Влатко Зорба

Пензиите ќе се исплаќаат од 29 март

Влатко Зорба

Заев: Целта на новиот економски пакет на Владата е стимулирање на јавната и приватната потрошувачка