Стандард
ЕКОНОМИЈА КОМПАНИИ

Можете да вратите до 4.500 денари: Продолжениот викенд за 11 Октомври викенд без ДДВ

Продолжениот викенд за 11 октомври ќе биде викнд без ДДВ.

Покрај новите рестрикции, Владата на вчерашната седница вечерва одлучи продолжениот викенд за 11 октомври да биде Викенд без ДДВ.

Според предлогот кој Владата ќе му го достави на Собранието, сите граѓани кои имаат пристап до апликацијата Мој ДДВ ќе можат во тој викенд да остварат поврат на ДДВ на сите македонски производи и компјутерска опрема за сметки кои вкупно нема да надминат 30.000 денари, што значи дека секој граѓанин во тој викенд ќе може максимално да врати 4.500 денари доколку ја потроши максималната сума.

Во најавениот Викенд без ДДВ граѓаните ќе може да купат домашни производи и услуги до најмногу 30.000 денари, како и комјутери и ИТ опрема.Ова го соопшти премиерот Зоран Заев на прес-конференција презентирајќи ја оваа како 31. мерка од четвртиот пакет што го усвои Владата на седница.

-Оваа мерка предвидува да опфати повеќе од 350 илјади граѓани, а јас се надевам и до 500000 Корисниците на апликацијата Мој ДДВ, кои за време на викендот 10, 11 и 12 октомври,ќе може да купат домаши производи и услуги и компјутери и друга ИТ орпема до најмногу 30.000 денари по пединец и во рок од само некоку дена назад ќе го добијат назад целиот ДДВ 100 проценти, изјави Заев.

Со оваа мерка, како што истакна, се проектира да се направи вкупен промет од над 170 милиони евра, а проекциите стигаат и до 250 милиони евра, пари кои ќе бидат инјекција за стопанството, а кон граѓаните ќе бидат вратени околу 17 милиони евра, а со проекција и до 25 милиони евра од поврат на ДДВ.

Поврзани вести

Почнува Копаоник бизнис форум

Беркан Имери именуван за нов претседател на Надзорниот одбор на Халк Осигурување АД Скопје

msp-admin

Сугарески: Во источниот дел на државата инвестирани 80 милиони евра во инфраструктура

Влатко Зорба