Стандард
ЕКОНОМИЈА

НБРМ: Просечната камата во октомврина кредитите 5,05 проценти, на депозитите 1,28

Просечната каматна стапка на вкупните кредити во октомври годинава продолжи со намалување со што се сведе на ниво од 5,05 проценти, додека просечната каматна стапка на вкупните депозити изнесува 1,28 проценти, покажуваат податоците на Народната банка.

Во споредба со минатиот месец, каматната стапка на вкупните кредити на домаќинствата во октомври е намалена за 0,03  процентни проени и изнесува 5,78 проценти. Месечното намалување произлегува од падот кај сите каматни стапки. Во однос на октомври 2018 година, просечната каматна стапка на вкупните кредити на домаќинствата е пониска за 0,37 процентни поени.

Просечната каматна стапка на вкупните депозити на домаќинствата изнесува 1,25 проценти и овој месец се намали за 0,07 процентни поени. Притоа, овој пад е под влијание на намалувањето на каматните стапки кај денарските депозити без валутна клаузула и депозитите во странска валута во услови на непроменета каматна стапка кај денарските депозити со валутна клаузула. Споредено на годишна основа, просечната каматна стапка на вкупните депозити на домаќинствата е пониска за 0,14 процентни поени.

Поврзани вести

Македонците трошат околу 16.000 денари годишно на пиво

Влатко Зорба

Шкријељ: Паричен надоместок за лицата што останале без работа од 11 март до 30 април

„Кратер“ од 28 трилиони долари во светскиот БДП поради влијанието на короната

Stefanija Kuzmanovska