Стандард
ЕКОНОМИЈА

Недвижен имот или штедење – што е подобро?

Сигурно сте имале можност да го слушнете широко распространетиот став дека купувањето недвижнини е најдобрата инвестиција што може да ја направите, бидејќи на тој начин вие и на вашето семејство им обезбедувате сигурност. Сепак, како и секоја животна одлука, важно е да се погледне и оваа од сите агли и да се спореди со алтернативи. Поточно, постојат неколку различни форми на заштеда што ви се достапни: од заштеда по избор, преку орочена заштеда, сè до заштеда со промена на почетниот влог.

Ние нема да ви откриеме ништо ново ако кажеме дека на ова треба да се пристапи и индивидуално, односно дека преференциите се разликуваат од личност до личност. Сепак ќе се обидеме да ве запознаеме со двете страни на паричката кога станува збор за купување недвижнини и кога станува збор за достапни модели на заштеди.

Предности за купување недвижен имот

Сите ќе се согласиме на ова – предностите на поседувањето имот се многубројни: имате „покрив над главата“ и може да го изнајмите тој имот на други за пократок или подолг период. Ако сите коцки совршено се совпаѓаат, а вашиот дом е на одлична локација, нема зима за вас. Без разлика дали станува збор за недвижен имот во близина на факултет, што го прави погоден за изнајмување на студенти или дали малото растојание од училиште и градинка го прави одлично за изнајмување на семејства со деца, многу е веројатно дека лесно ќе најдете некој што ќе се вклопи во вашите четири sида и ќе се чувствува како дома.

Од друга страна, ако планирате да купите имот во некој од туристичките центри, можноста за краткотрајно изнајмување е многу популарна опција. Трендот на посета на туристички дестинации за време на помалку популарните месеци е во пораст. Покрај тоа, платформите за изнајмување сместување како што се „Букинг“ и „АирБНБ“ го олеснуваат целиот процес и вашата понуда е подостапна.

Имајте на ум следново

Веројатно претпоставувате на која тема сега отстапуваме место – трошоците.

Ако одлучите да го изнајмите имотот на долг рок, земете го предвид ризикот од нередовни плаќања за кирија. Исто така, имате можност да го оставите процесот на наоѓање закупец и администрацијата на некоја агенција за недвижнини, што ќе ви заштеди време и напор, но исто така ќе ви наплати за услугата. Ако краткорочно изнајмување преку гореспоменатите услуги е ваш избор, размислете за трошоците што произлегуваат.

Покрај тоа, не заборавајте на трошоците за уредување, одржување, осигурување на имотот, сите помали и големи поправки кои се многу сигурни, а подоцна и трошоците за обнова, но и годишниот данок, кој ве чека вас, како сопственик на имотот.

Исто така, размислете како ќе се движи вредноста на имотот со текот на годините и имајте на ум прашањето за ликвидност на овој вид на имот. Тука зборуваме за ситуација кога итно ви требаат пари, односно времето потребно за продажба на имот, што исто така зависи од фактори на кои не можете директно да влијаете, како што се побарувачката, конкурентноста на снабдувањето, куповната моќ на населението и слично.

Каква е состојбата со заштедите?

Заштедите се една од најбезбедните опции кога се сомневате што да правите со готовина, а доколку се одлучите за заштеда на рок во банка, однапред ќе ја знаете висината на каматата. Покрај тоа, во зависност од периодот на орочување, парите можат да ви бидат брзо достапни – па дури и веднаш, ако се одлучите за заштеда по ваш избор.

Можете исто така да заштедите кога, како и колку сакате, благодарение на активната заштеда, додека можете да ги научите вашите деца како да се грижат за парите со помош на детските заштеди. На крајот на краиштата, сè додека не одлучите во која форма на имот да инвестирате, заштедата е секогаш добар и посакуван избор.

Да резимираме…

Пред да донесете одлука, прашањето на сите прашања на кои треба да одговорите е следново: Ако не ги земам предвид факторите како што е инфлацијата, колку ќе вредат моите пари подоцна, во зависност од тоа каде ќе ги инвестирам?

Она што можеме да го заклучиме од горенаведеното е дека потенцијалниот профит на недвижен имот е генерално поголем, но исто така и дека, по правило и во споредба со заштедите, недвижноста носи поголем ризик.

Познат писател еднаш напишал во едно од своите дела: „Вашите приходи не зависат само од вас, туку од разни други луѓе и околности, но заштедите зависат само од вас“.

Од друга страна, една од изреките вели дека кој не ризикува, не добива.

Поврзани вести

И во време на корона во Македонија се вработува

Берта Китинска

Филип Морис ТКП денеска го лансираше IQOS во земјава

Вредноста на Синдикалната минимална кошничка за јануари изнесува 33.650 денари

Влатко Зорба
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!