22.8 C
Скопје
24 септември, 2023
СТАНДАРД life
АНАЛИЗИ

Дигиталниот долар на ФЕД нема никаква врска со биткоинот

Американскиот министер за финансии Џенет Јелен неодамна ја спомена идејата за создавање на таканаречен дигитален долар – нова форма на електронска валута што би го олеснила системот за плаќање за Американците и најверојатно ќе се натпреварува со биткоин и други криптовалути, пишува Ноа Смит за „Блумберг“.

„Но, има смисла за онлајн долар управуван од владата, кој изгледа како нешто како биткоин“, продолжи тој.

Јелен не е првиот што ја предложи идејата за дигитален долар или „федкоин“, како што некои го нарекуваат. Гувернерот на ФЕД, Лаел Браинар, го разгледуваше концептот уште од минатата година. Дејвид Андолфато, потпретседател на Банката на федерални резерви од Сент Луис, исто така ја разгледуваше можноста неколку години. Во 2015 година, тој дури и напиша на оваа тема во неговиот личен блог, забележувајќи неколку потенцијални придобивки.

„Федкоин ќе им овозможи на луѓето да прават трансакции без да отворат банкарска сметка – како физичка готовина, но користејќи телефонска апликација наместо нивниот физички паричник“, напиша Андолфато.

Тој исто така тврди дека може да биде потешко да се украде Fedcoin отколку пари од банкарска сметка што може да биде хакирана, на пример. Доколку се случи ова, владата ќе може да ги пронајде сторителите по електронски пат.

Смит забележува дека сите овие се предности на е-валута управувана од централната банка. Но, тој рече дека е исклучително важно да се напомене дека ниту една од овие карактеристики не треба да го користи децентрализираниот процес што го дозволува биткоинот.

Биткоинот е дизајниран да работи без потреба од доверлив посредник, како што е банка. Кога две лица прават трансакција во долари, банката ја проверува и регистрира трансакцијата и осигурува дека парите се задолжуваат од една сметка и се кредитираат на друга. Во случај на биткоини, оваа проверка ја извршуваат т.н. „рудари“ кои обработуваат блокчејн трансакции. „Рударите“ се натпреваруваат за да ги потврдат трансакциите и да го одржат целиот систем фер, откако се наградуваат со биткоини за тоа.

Но, тоа исто така бара огромни ресурси. Процесот на извлекување, наречен систем „доказ за работа“, вклучува решавање на многу тешки математички проблеми за кои е потребна голема моќ, што за возврат бара огромна количина на енергија – приближно иста количина на електрична енергија што Аргентина ја користи за една година, според неодамнешната анализа на Универзитетот во Кембриџ. Дали оваа потрошувачка на енергија на крајот ќе го задржи биткоинот како монетарен систем е прашање кое засега останува неодговорено.

„Сепак, јасно е дека ФЕД нема потреба да креира сопствен систем за проверка на работата на „федкоин“. Доказ за работа е скап начин за градење доверба во децентрализиран свет. Федералните резерви, што е централизирано и веќе доверливо тело, не мора да трошат огромни количини на електрична енергија за да ја вратат самодовербата секогаш кога некој сака да потроши дигитален долар“, рече Смит.

Наместо тоа, тој може едноставно да ја реши трансакцијата, како што прави секоја банка – ефтино и лесно, напиша коментаторот на Блумберг.

„Колку подолго луѓето му веруваат на ФЕД за тоа дека нема да им ги украде парите (и зошто би го сторил тоа кога може да печати колку што сака?), толку подолго платниот систем на ФЕД може да биде неверојатно ефтин без да се потпираат на каква било технологија за криптовалути“, рече Смит.

Затоа, според него, федкоин не треба да изгледа како биткоин. Но, тоа не значи дека централната банка не може да биде вклучена во обработката на плаќањата. Федералните резерви би можеле да создадат апликација преку која луѓето можат ефтино да испраќаат дигитални долари едни на други на еднакво рамниште, без сметка во банка. Овие долари би можеле да постојат во централизираната база на податоци на ФЕД, до која луѓето можат да пристапат преку своите телефони – исто како што во моментов користат телефони за пристап до своите сметки на Venmo.

Електронски систем за плаќање управуван од ФЕД ќе се натпреварува со постојните апликации за плаќање како што се PayPal, Venmo, Stripe, Visa и MasterCard. Ова би ги довело овие компании во неповолна положба, бидејќи сите бараат банки да работат, а ФЕД е банка сама по себе. И бидејќи ФЕД е дел од владата, дури не треба да остварува профит, така што неговата услуга за плаќање навистина може да биде многу ефтина. Може да обезбедува услуги без да им наплаќа на корисниците.

„Додека дигиталните долари што луѓето ги чуваат во ФЕД би биле алтернатива за чување на тие долари на тековна сметка, ФЕД ќе се натпреварува и со приватни банки и кредитни сојузи. Многу сметки за проверка сега се бесплатни, но како што потенцира Андолфато, едноставно преземањето на апликација направена од ФЕД ќе биде полесна отколку да аплицирате за сметка во банка и веројатно нема да мора да се грижите за какви било скриени или изненадувачки такси“, напиша Смит .

Така, ФЕД може да создаде сопствен систем на еднакви плаќања и систем за чување на готовина, што го прави многу поевтин од биткоините. Но, на овој начин ќе се натпреварува директно со голем дел од постојната финансиска и платежна инфраструктура во светот.

„Но, тоа всушност би била национализација на индустријата, што секогаш е ризичен потег“, рече Ноа Смит.

Поврзани вести

Ant Group на Џек Ма – од следната голема работа до здодевна банка

Влатко Зорба

Неуспехот на вакцинацијата во Европа навестува мрачно и тешко лето

Влатко Зорба

Започна ценовната војна на Саудиска Арабија и Русија

Stefanija Kuzmanovska