ЕКОНОМИЈА

Објавени условите и дејностите кои може да бараат бескаматни кредити од Развојната банка

Фирмите од најпогодените сектори може да почнат со аплицирање за бескаматните кредити на Развојната банка. Кредитите се поделени на три критериуми, до 5.000 евра за фирмите до 10 вработени, до 15.000 евра за фирмите до 50 вработени и до 30.000 евра за фирмите до 250 вработени, а ќе ги опфатат секторите угостителство, туризам и товарен транспорт, пишува Локално.

Фирмите кои ќе аплицираат треба да достават тековна состојба, завршна сметка за фискалната 2019 година, потврда од УЈП за платени даноци и придонеси, потврда дека не се води стечај или ликвидациона постапка и ЗП образец од Централниот регистар, а истите треба да се поднесат на мејлот [email protected]

Директорот на Развојната банка, Кире Наумов вели дека како во целиот свет и кај нас се договараат критериумите и за останатите сектори кои претрпеле штети од коронавирусот, а ги нема во првите одбрани.

„Целта е најпогодените сектори, угостителство, туризам и товарниот транспорт, да ги надминат ликвидносните проблеми во овој почетен период. Каматна стапка е 0 отсто, а рокот за отплата е 24 месеци, со грејс период од 6 месеци. Ова е иницијална, прва мерка. Ова се најбрзите средства кои се ликвидни во Развојната банка и ќе има уште такви средства. Тука ги опфаќаме секторите за кои се случи првиот удар“, вели Наумов.

Јавниот повик и критериумите за фирмите се објавени на страната на Развојната банка, каде освен тоа, се објавени и секторите кои може да аплицираат за овие кредити по шифра на дејност.

Извор: Локално.мк

 

 

Поврзани вести

Градежниот сектор во април стравува дека ќе има проблем со ликвидноста, се бараат превентивни мерки

Берта Китинска

Министерство за финансии: После долги години јавниот долг е стабилизиран, бројот на аукции двојно намален

Никола Поповски

Нема ништо бесплатно: Потрошувачите да внимаваат при купување производи надвор од деловниот објект

Берта Китинска

Спасовски: Да создадеме креативна, модерна, современа, дигитална економија

Stefanija Kuzmanovska

Китев: Над 8.5 милиони евра се враќаат назад кај граѓаните преку МојДДВ заклучно со јануари 2020 година

Нови алатки за јакнење на извозниот потенцијал на малите и средните фирми од Западен Балкан

Берта Китинска