СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Производите со ознаката „Купувам домашно“ треба да бидат на посебен рафт или со ознака

Објектите за трговија на мало се должни да обезбедат посебно обележани рафтови или пак да ги обележат македонските производи со ознаката „Купувам домашно“ со цел корисниците на домашните платежни картички да можат полесно да ги препознаат.

Ова е предвидено во измените на Уредбата за домашни платежни картички, кои Владата ги усвои на вчерашната седница.

Согласно Уредбата, правните и физички лица издаваат фискална сметка која задолжително содржи линија за вкупен промет остварен од македонски производи со текст „промет од македонски производи“, пресметан данок на додадена вредност од македонски производи прикажан по даночни стапки и вкупен износ на данок на додадена вредност од македонски производи.

Уредбата ги задолжува и правните и физички лица што вршат онлајн продажба посебно да ги издвојат македонските производи и услуги и да ги означат со видна ознака/стикер „Купувам домашно”, како и да постават известување на видно место на насловната страна на интернет страницата со кое ги известуваат купувачите дека со домашната платежна картичка може да плаќаат само македонски производи и услуги.

Поврзани вести

Од полноќ нови цени на горивата

КСС: Како наеднаш стопанството колабира за две недели или истото дишело на шкрги две години?

Влатко Зорба

Споредба на мерењата на Макстил и оние на Гази Баба: Ниски вредности под гранично дозволените и во деновите кога фабриката работела

Влатко Зорба