СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Секој работник да носи заштита, по секое послужување да се менуваат чаршафите: Угостителите ќе мора да го почитуваат препораките од АХВ

Во согласност препораките на АХВ секој угостителски објект треба да се придржува до прирачникот за работа со храна.

Агенцијата за храна и ветеринарство побара од сопствениците на угостителски објекти пред најавата дека е можно некои од нив да бидат отворени да спроведат дезинфекција и чистење на опремата и на површините за обработка на храна и да го дезинфицираат целиот објект.

Директорот на оваа инспекциска агенција, Зоран Атанасов, даде забелешка  дека од досегашните надзори што се направени од почетокот на вонредната состојба се однесуваат токму на лошите хигиенски услови – за чување на храната и на површините каде што се обработува, или на немањето сертификати кај вработените за безбедност во ракување со храна, како и за неспроведени санитарни прегледи.

Според Прирачникот потребно е:

-Секој работник да се усогласи со мерите за заштита хигиена на рацете, дистанцирање

-Вработените да ја одржуваат дистанцата од 1,5 до 2 мерти како помеѓу себе така и при комуникацја со клиенти

-Секој работник да носи заштита како што е маска, штитови за лице, раквици

Целиот прирачник за работа со храна погледнете го ОВДЕ.

Поврзани вести

Бежовска: Девизните резерви се на двојно повисоко ниво отколку пред кризата во 2008 година

msp-admin

Хрватска им станува омилена дестинација на Американците

Stefanija Kuzmanovska

„Standard & Poor’s” го потврдија кредитниот рејтинг на земјава ББ- со стабилен изглед

Влатко Зорба