СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

СКСЗМ: Средствата за помош на економијата се на незавидно ниво

Средствата за помош на економијата се на незавидно ниво. Многу бизниси веќе отпуштиле работници, а дел се на прагот на одржливост, апелира денеска Стопанската комора на северозападна Македонија. Комората бара вакцините да бидат што поскоро обезбедени, пописот да се спроведе и да нема чести избори, туку да и се остави на секоја влада, ако работи соодветно, да го истера мандатот до крај,

Според СКСЗМ, приоритети за бизнисот и натаму се транспарентноста на средствата што ги троши Владата, рамномерен егионален развој, намалување на невработеноста и зголемување на економскиот раст. Стратешка цел останува и инфарструктурата. Неопходно е реализирање на децениското барање за поврзување на главните градови во регионот и пошироко, со патна и железничка инфраструктура.

СКСЗМ: Ликвидноста да биде клучна за петтиот пакет мерки

Децентрализација е неопоходна, општините мора да имаат мпожност да ги менаџираат средствата.

Секој вонреден изборен циклус, смета СКСЗМ, значи дополнително оптоварување за стопанството и забавување на администрацијата.

-Помошта за бизнис заедницата е неопходна, но ако имаме задоцнување на вакцината ќе мораме да се одржиме во состојба да функционираме и во тој случај владините мерки би требало да продолжат, изјави претседателот на Комората, Неби Хоџа по денешната средба со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски.

Пописот, оцени Хоџа, е исклучително важен концепт не само за населението, туку и за домашните компании, како и за странските инвеститори.

-Пописот не значи само број на жители, дата база за населението, туку е многу важен и за потребите на бизнисите во државата, како и за потенцијалните инвеститори. Мислам дека пописот е задонет и имаме потреба од негово одржување. Тоа е нашиот став. Разоваравме и за тоа. Целта е да се најде начин да се реализира, зашто навистина имаме потреба од попис, нагласи Хоџа.

Повика уште еднаш повика да има што помалку избори.

-Секои избори се товар и блокирање на институциите и администрацијата. Апелираме да има што помалку избори и тие да бидат редовни за да им се даде можност на владите да си го изменаџираат цел мандат. Ако се востанови дека не оперираат како што треба, ние секогаш делуваме и реагираме, рече претседателот на СКСЗМ.

Поврзани вести

Скоро пола од извозот во земјава е од компании што работат во ТИРЗ

Влатко Зорба

Заев на отворање на производствениот капацитет за преработка на месо „Подгорка“ во Струга

Влатко Зорба

Азески: Можно ли е во пост-Ковид-19 периодот да ни се случи „туризам“?

Влатко Зорба