Стандард
ЕКОНОМИЈА КОМПАНИИ

Во Чешка платите се зголемија двојно побрзо отколку во Германија во последните 10 години

Во текот на последната деценија, платите во Чешка се зголемија за 51% или со најбрзо темпо во споредба со нејзините соседи. Во споредба со Германија, платите таму се зголемија двојно. Од друга страна, номинално, тие остануваат далеку под оние во европската економија број еден.

Ова го покажуваат податоците од студијата на брокерот „Purple Trading“ за промените во плаќањето на пазарите во регионот во последните 10 години, цитирани од „Радио Прага Интернешнл“.

Според него, во овој период, додека во Чешка платите се зголемија за повеќе од 50 проценти, во Германија растот е 26,5 проценти, а во Словачка – за 27,1 процент. Во Полска и Австрија, растот е позначителен – 34 и 36,9 проценти, од 2010 година.

Номинално, работите изгледаат сосема поинаку. Во Германија, бруто-месечната плата достигнува околу 106.436 чешки круни, или нешто повеќе од 4.050 евра.

Според официјалната статистика, просечната бруто плата во Чешка е 34.271 чешки круни, или повеќе од 1.300 евра. Ова значи дека платите во Германија се скоро 200% повисоки отколку во Чешка.

Веднаш по неа е Австрија, каде просечната бруто-плата месечно е еднаква на 100.300 круни или над 3.800 евра. Сепак, Полска и Словачка остануваат по Чешката Република. Во првата, просечната плата е 29.591 круни или 1.127 евра, а во втората – 27.000 круни или скоро 1.030 евра.

Експертите го припишуваат рапидниот пораст на платите со високата инфлација во Чешка во споредба со нејзините други соседи. Нивото на индикаторот е едно од највисоките во Централна Европа – 2,9 проценти. Од друга страна, во Германија има дефлација од 0,2 проценти.

Поврзани вести

Банките подготвени да понудат поповолни услови за постојните кредити

Луѓето бегаат од Њујорк: Становите се празни, притисок врз цените на недвижностите

msp-admin

Apple ќе им овозможи и на други сервиси да ги поправат Mac компјутерите

msp-admin
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!