СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Зголемена продажбата на нови возила во Велика Британија

Бројот на регистрации на нови автомобили во Велика Британија се зголеми за 670 проценти во мај во однос на истиот месец минатата година, кога беа затворени салоните поради мерките за заклучување, покажаа прелиминарните податоци објавени во петокот.

Трговците ги отворија вратите за клиентите во Англија на 12 април годинава. Во текот на мај 2020 година, салоните за возила беа затворени поради пандемијата.

Според британското здружение на производители и дилери на мотори (СММТ), минатиот месец на граѓаните им биле продадени околу 156.000 автомобили, а продажбата на компаниите помогнала за понатамошно подобрување на перформансите.

Вкупниот број продадени возила во мај 2019 година изнесувал 183.724. парчиња.

Поврзани вести

„Витаминка“ го усвои планот за работа за 2021 година, приоритет зголемување на продажбата дома и во егионот

Влатко Зорба

Карпош е на пат да ја добие првата енергетска задруга во Македонија

Влатко Зорба

Работниците со бенифициран стаж до 30 септември да изберат дали остануваат во задолжителен пензиски фонд

Александар Петровски