СТАНДАРД life
Фитнес

За него знаете многу и тоа главно погрешно: Сè за пилатес тренингот!

Можеби мислите дека досега сте научиле се што треба да научите за пилатес, но би згрешиле – повеќето од овие знаења се всушност митови, а некои од нив може да бидат дури и опасни.

Да речеме, како онаа дека трудниците можат да вежбаат пилатес или дека за тоа е доволна само подлога.

Ајде да ги отфрлиме сите однапред замислени идеи за ефикасноста на пилатесот и каков тренинг навистина е тој:

#1. Пилатес – редовна програма во фитнес клуб или само спорт

Всушност, пилатес е огромна, длабока и сложена техника со своја историја и филозофија. Таа е развиена од спортскиот лекар Џозеф Пилатес на почетокот на 20 век за рехабилитација на луѓе со сериозни повреди. Денес, се повеќе лекари ширум светот го користат неговиот метод, но уште повеќе луѓе избираат пилатес за да останат здрави, фит и на високо ниво. Ефектите на пилатес може да се набројуваат бескрајно: лечење зглобови, зајакнување на сите мускулни групи, ублажување на напнатоста и болките во телото, како и ослободување од стрес, нормализирање на спиењето, стекнување енергија, обликување на телото, корекција на тежината, подобрување на држењето на телото и многу повеќе.

#2. Сè што ви треба за пилатес е подлога и топка

Пилатес има три нивоа: почетник, основен и напреден. Почетното ниво работи строго на специјални машини, дизајнирани од самиот Пилатес. Овие симулатори го подготвуваат телото за вежбање на душеци, на кои вежбаат само напредните вежбачи кои ги знаат мерките на претпазливост и кои значително го зајакнале мускулниот корсет.

#3. Пилатесот е лесна вежба

Пилатесот е динамична вежба без оптоварување и пренапор. Вежбите се изведуваат по природен редослед: од едноставни постепено до посложени, сè се прави во мирен и удобен ритам за личноста. Повеќето мускули кои се нагласени во оваа практика се длабоки, а кај повеќето луѓе тие се или слаби или претерано истегнати. Работата со нив бара одредена сила. Многу спортисти кои се во одлична физичка форма не можат да ги изведат сите пилатес вежби одеднаш. Еден час пилатес, изведен во мирен ритам, ви дава чувство после добар тренинг во теретана. Во исто време, чукањето на срцето е мирно, нема прекумерно потење.

#4. Искусните фитнес ентузијасти и напредните спортисти немаат што да бараат во пилатес

Пилатесот е единствената можна практика која сеопфатно и доследно работи со длабоките слоеви на мускулите, зајакнувајќи го мускулниот корсет на целото тело. Преоптоварување на мускулите, кои често се појавуваат по активни спортови, општ пренапор, претренирање на одредени делови од телото на штета на други – сето тоа се коригира со практикување на пилатес. Фитнесот и издржливоста обезбедени од редовните часови по пилатес се исто толку високи, па дури и повисоки од другите спортови и фитнес активности.

#5. Пилатесот е досаден

Дел од филозофијата на Пилатес е присуството во телото, во движењето, вниманието на секоја акција. Без него, невозможно е да се постигнат импресивните резултати што ги дава. Дефинитивно нема да ви биде досадно, напротив, ќе биде многу интересно повторно да го доживеете вашето тело и неговите неограничени можности.

#6. Пилатесот е само за жени

Џозеф Пилатес толку темелно го проучувал човечкото тело што успеал да создаде систем на вежби погоден за сите луѓе, без разлика на пол, возраст или физичка подготвеност. Секој човек е индивидуален. Сертифициран тренер за пилатес најпрво изготвува индивидуален план за часови кој ја зема предвид структурата на телото, здравјето и физичката подготвеност на ученикот. Часовите по пилатес се многу корисни за современите мажи, чиј начин на живот често доведува до стрес, несоница, болки во долниот дел на грбот, колената и други заболувања. Многу професионални спортисти и танчери сметаат дека пилатесот е најефективниот начин за корекција на спортските повреди.

#7. Има пилатес за бремени жени

Ова не е правилно. Срцето на пилатес се вежби за стомачните мускули, што е недозволиво за време на бременоста. Единствениот случај кога е возможен пилатес за време на бременоста е ако жената веќе активно вежбала пилатес пред зачнувањето. Искусен тренер ќе ја прилагоди нејзината пракса за периодот на бременост, оставајќи ѝ евентуални соодветни варијации на вежбање.

#8. Пилатес може да се прави дома

Спротивно на популарниот тренд денес да вежбате дома користејќи видеа од Интернет, не се препорачува самостојно да започнете со учење пилатес дома. Првото ниво е најтешко, не во физичка, туку во техничка смисла. Се препорачува да се започне со учење пилатес со личен тренер или во мини-група, каде што секој ученик може да добие доволно внимание. Клучните практични точки што ја гарантираат нејзината ефикасност не може да се научат од видеата.

На што навистина треба да внимавате кога вежбате за време на екстремни жештини?

Поврзани вести

Што се случува со телото кога ќе надминете 10.000 чекори дневно?

Urednik

Потребни се 10 минути дневно: Посилен задник со само 3 вежби

Urednik

Зошто е важно да вежбате секој ден во исто време?

Urednik