СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

„Амазон“ вработува нови 100.000 работници

Американскиот дигитален гигант „Амазон“ денеска објави дека ќе ангажира дополнителни 100.000 работници во САД и Канада за да бидат во чекор со силното темпо на побарувачката за купување преку Интернет во времето на пандемијата.

Тоа ќе биде најголемата онлајн продавница во светот, ова ќе биде четврти циклус на вработување оваа година и планира да вработи работници со полно работно време и скратено работно време во 100 нови магацини и оперативни филијали што ќе бидат отворени овој месец.

На крајот на јуни, „Амазон“ имаше 876.800 работници, не сметајќи ги подизведувачите и работниците на определено време.

Веста ја одразува континуираната потреба на „Амазон“ за работна сила за подигање, пакување и доставување производи до домашните врати, но и скок од 40% на приходите во последниот квартал и најголем профит во последните 26 години постоење.

Паралелно со ова, компанијата воведува автоматизација во најновите згради, рече потпретседателката Алисија Болер Дејвис.

„Ќе продолжиме да ја применуваме технологијата каде што е соодветно“ и каде што можеме да го подобриме целокупниот тек на работа, рече Болер Дејвис.

Таа не појасни дали автоматизацијата значи помалку работни места во магацините, додавајќи само дека „Амазон“ ги користи своите системи за соработка со луѓе.

Покрај најавените нови 100.000 работни места, компанијата проценува и потреба за сезонско вработување во текот на зимата, рече Болер Дејвис.

Поврзани вести

Најголемиот производител на чоколадо доаѓа во Србија

Влатко Зорба

Фолксваген повлекува од пазарот повеќе од 38.000 нови автомобили

msp-admin

Софтверски проблем во Golf 8

Влатко Зорба