Стандард
КОМПАНИИ

БИЗНИС ТРАНСАКЦИЈА НА ДЕЦЕНИЈАТА ВО ХРВАТСКА: „Фортенова“ го продаде „Ледо“ за 615 милиони евра

„Фортенова група д.д.“ и „Номад Фудс Лимитид“ потпишаа купо-продажен договор за Бизнис групата за замрзната храна, која се состои од компаниите „Ледо плус д.о.о.“, „Ледо Читлук“ и „Фриком д.о.о.“ и неколку помали филијали, изјави во понеделникот од „Фортенова“.

Вредноста на трансакцијата е 615 милиони евра, по основ без готовина и без долгови, а неговото склучување е планирано за третиот квартал од 2021 година. Како заклучок, „Номад Фудс“ ќе стане сопственик на Бизнис групата за замрзната храна, која вклучува водечки европски портфолиа на култни локални брендови замрзната храна со силно препознавање кај потрошувачите во Хрватска, Србија, БиХ и неколку други земји од Југоисточна Европа. Со традиција од повеќе од половина век, Бизнис групата за замрзната храна е најголем производител и дистрибутер на сладолед и замрзната храна на пазарите на кои работи, соопшти „Новац“.

Завршувањето на трансакцијата зависи од регулаторните одобрувања на релевантните пазари и одобрението на акционерите на „Групацијата Фортенова“. Одборот на директори на групацијата, во кои членуваат претставници на најголемите акционери, едногласно го поддржа потпишувањето на договорот со „Номад Фудс“.

Компанијата „Номад Фудс“, со седиште во Британските Девствени Острови, е најголемиот европски и трет најголем глобален играч на пазарот на замрзната храна. Она што е интересно за оваа компанија е тоа што воопшто нема сладолед во своето портфолио, па со аквизицијата на „Ледо“, покрај заземањето доминантна улога на пазарот на поранешна Југославија, би добила и многу квалитетен производ што би можел да заработи преку веќе воспоставените логистички ланци во седум големи европски земји каде има водечка позиција во сегментот замрзната храна.

Продажбата на поранешната „Ледо група“ стана финансиски најсилниот бизнис во Хрватска во последните четиринаесет години, од државната јавна понуда на акциите на ИНА и Хрватски телеком во 2007 година, и многу повредната трансакција од 505 милиони евра тешка продажба на тутунскиот бизнис на „Адрис“ на „БАТ“ во 2015 година.

Поврзани вести

Netflix веќе нема да работи на овие уреди, погледнете дали сте засегнати

msp-admin

Безос продаде акции на „Амазон“ во вредност од 2,5 милијарди долари

Како мудрецот од Омаха го троши своето богатство

msp-admin