СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Домашно ладење – брзо растечка индустрија

Среде зима, нашите мисли едвај се насочени кон ладење. Но, тоа е брзорастечка индустрија и побарувачката за опции за ладење во домот ќе расте, предвидува Меѓународната агенција за енергија (ИЕА) во својата анализа.

Ладењето и греењето се двете енергетски интензивни активности во однос на зградите. Проценките покажуваат дека околу 30% од светската потрошувачка на енергија доаѓа од згради – станбени и јавни. Градежниот фонд е одговорен за 28% од емисиите на јаглерод диоксид и затоа нема да биде далеку времето кога нашите домови ќе влезат во пресметките за имплементација на целите за јаглеродна неутралност.

Засега, фокусот е на греењето – само овие системи сочинуваат 45% од емисиите на зградите и често користат фосилни горива за да постигнат пријатна температура. Така, во 2019 година, зградите испуштија 4,3 гигатони јаглерод диоксид, вклучувајќи ги и емисиите од производството на електрична енергија, што се користи за греење. Од друга страна, за ладење потребни се само 15% од енергијата, потребна за греење. 1 гигатон емисии на јаглерод се генерирани во 2019 година.

Но, решенијата за ладење се меѓу најбрзо растечките градежни индустрии. Побарувачката за такви опции се предвидува да порасне за 3% годишно или 8 пати побрзо од побарувачката за опции за греење пред 30 години. Зголемувањето на градежниот фонд во земјите во развој ќе придонесе за тоа.

Потребата за ладење ќе станува се поизразена во позадина на зголемувањето на температурите. 2019 година беше една од најжешките, а септември 2020 година беше најжешкиот месец во последните 141 година.

И пред удобните температури во зима и лето во нашите домови да станат нов еколошки проблем, IEA гледа можност да ги намали емисиите – во синергијата помеѓу двата система.

Термопумпите се една од можностите за промена, пишуваат од Агенцијата во својата анализа. Тие можат да обезбедат греење и ладење истовремено или одделно. Една третина од светската популација живее на места каде што се потребни двата процеса на нормално живеење во домови. За Европа, сепак, ова се однесува на 78% од домаќинствата.

Значи, технологиите од новата генерација, вклучително и развојот на покомпактни разменувачи на топлина, итн., можат да бидат вклучени во плановите за модернизација на зградите што ги започнаа многу земји, вклучително и Македонија.

Извештајот на IEA испитува низа можности за намалување на емисиите поврзани со зградите, транспортот и други економски области.

„Многу земји имаат амбициозни планови за намалување на емисиите од енергетскиот сектор. Многу земји носат закони со кои се посочуваат нула емисии на јаглерод, додека други разговараат за слични стратегии“, велат од МАЕ.

Оптимизмот за овие идеи носи брз развој на обновливи извори, но тие не се доволни. Транспортот, индустријата и зградите се одговорни за 55% од емисиите на јаглерод диоксид генерирани од енергетскиот сектор. Затоа треба да се фокусираат и на нив.

Сепак, промените во некои области се уште се далеку и работата на нив само што започнува. Меѓу нив има мерки за енергетска ефикасност за зградите, иако построгите барања за нови згради ги намалуваат енергетските потреби за греење.

Податоците на IEA покажуваат дека, на пример, во европските земји, потрошувачката на енергија за греење е намалена за 30% од 2000 година. Новите технологии доаѓаат на помош, како што се сончевите панели за обезбедување топла вода, како и енергетски ефикасните апарати за греење.

Сепак, предизвиците остануваат многу големи, особено во однос на директно користените фосилни горива за греење.

Поврзани вести

Џонсон се консултира со бизнисот за промена на законодавството по „Брегзит“

Влатко Зорба

Samsung ќе гради фабрика од 17 милијарди долари во САД

Влатко Зорба

Дали преку ноќ треба да го гасите компјутерот кога работите од дома?

msp-admin