СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Google се откажува од колачињата во Chrome

Интернет гигантот Google планира до две години да го блокира вообичаениот начин за следење на корисниците онлајн во својот прелистувач Chrome. Компанијата е насочена кон скапи промени во начинот на функционирање на мрежата, додека се обидува да одговори на растечките побарувања на потрошувачите за заштита на податоците, пренесува Ројтерс.

Планот на Google е да ги ограничи компаниите за рекламен софтвер и други организации да ги поврзуваат своите колачиња за прелистувачи со веб-страниците, во кои не работат, рече гигантот во објавата на блогот.

Apple направи сличен потег во 2017 година со својот прелистувач Safari, но глобалниот удел на пазарот на Chrome е повеќе од три пати поголем – 64%, според податоците на „Statcounter“.

Иако двегодишната цел е нова, Google со месеци очекува вести од индустријата. Финансиските аналитичари очекуваат овој потег да има минимално влијание врз рекламниот бизнис на Google затоа што компанијата собира податоци за потрошувачите на многу други начини.

Но, акциите на некои конкурентни компании за рекламен софтвер паднаа во вредност, вклучително и на Criteo’s за 8% и Trade Desk за 1,4%.

Речиси три децении, колачињата поставени од малку познати компании на скоро секоја веб-страница, го поттикнаа интернет-рекламирањето. Колачињата се инструмент во прелистувачите што им овозможува на операторите на веб-страниците да ги чуваат податоците за корисниците. Така, тие можат да акумулираат информации за тоа дали сте најавени на веб-страница неколку последователни дена, на пример.

Google тврди дека новите ограничувања нема да стапат во сила додека алтернативите, за кои компанијата смета дека се посигурни за личните информации, станат достапни.

Секоја голема промена во веб-технологијата бара значителна инвестиција од веб-операторите и не е јасно дали дури и поограничените податоци за потрошувачите ќе направат притисок врз цените за рекламирање преку Интернет.

Џастин Шу, директор за инженерски работи на Chrome во Google, рече дека првичните повратни информации од предлозите објавени во август „ни даваат доверба дека решенијата во оваа област можат да функционираат“.

Поврзани вести

Кои се најважните точки низ кои минуваат резервите на нафта низ целиот свет? (инфографик)

Влатко Зорба

Apple преговарал и со Nissan за својот автомобил

Влатко Зорба

Што ќе се случи доколку сите приватни автомобили се напојуваат со електрична енергија?

Влатко Зорба