СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

JPMorgan: Инвеститорите можат да задржат 1% од своите портфолија за биткоин

JPMorgan Chase & Co. е последната банка на Волстрит која зборува за идејата за инвеститори кои користат биткоин како начин за диверзификација на своето портфолио.

Стратезите на JPMorgan неодамна ја објавија криптовалутата како начин да се спречат значителни флуктуации во традиционалните класи на средства како што се акции, обврзници и стоки. Наместо големи облози на биткоин, сепак, тие препорачуваат релативно мала изложеност, што нема да предизвика голем удар доколку цената на токенот значително падне.

„Во портфолио со повеќе средства, инвеститорите веројатно ќе додадат изложеност на криптовалути до 1% за да постигнат некои добивки на ефикасност во вкупниот принос прилагоден на ризикот на портфолиото“, напишаа стратегот Џојс Чанг и Ејми Хо во белешката од средата, цитирани од Блумберг.

Цената на биткоинот се зголеми за четири пати во последната година откако истакнати инвеститори како Пол Тудор Џонс, Стен Дракенмилер и Елон Маск инвестираа во криптовалутата. Во јануари, токенот уживаше 106 милиони корисници во споредба со 92 милиони претходниот месец, според податоците на Crypto.com.

Во изминатата година Bitcoin ја зголемил вредноста над 5 пати, надминувајќи ги перформансите на акциите. Графика: Блумберг

Крипто-валутите може да бидат релативно нови и непостојани, но бидејќи немаат врска со други средства, може да бидат во можност да обезбедат добар хеџ. Поранешните економисти на Федералните резерви Роберто Перли и Бенсон Дурам од Cornerstone Macro LLC пресметаа дека нестабилноста на портфолиото на акции обично може да се намали со додавање на некои дигитални средства.

„Благодарение на незаситниот притисок од купувачите на берзанско тргуваните фондови, затворени фондови и големи јавни корпорации, кои додаваат биткоин на своите позиции, побарувачката е далеку поголема од понудата“, рече Анабел Хуанг, партнер во Amber Group.

Ако сите корпорации инвестираат 10% од своите пари во биткоин, тоа ќе додаде 200.000 американски долари на цената на токенот, рече во неодамнешното интервју Кети Вуд од Аrk Investment Management’s.

JPMorgan рече дека дигиталните монети, сепак, имаат ограничувања за својата корисност.

„Криптовалутите се инвестициски средства, а не валути. Значи, кога сакате да заштитите макро настан со валута, препорачуваме да се заштити со валути како јен или американски долар“, велат стратезите.

Поврзани вести

Осигурителен пазар – каде се наоѓа Македонија во однос на регионот?

msp-admin

Медиумите во регионот: Платежната картичка „Купувам домашно“ пример за справување со кризата

msp-admin

Microsoft ја купува Nuance за 19,7 милијарди долари

Влатко Зорба