Стандард
КОМПАНИИ

Lenovo на чело на глобалниот пазар на компјутери

Пазарот за персонални компјутери порасна за 25% во четвртиот квартал на 2020 година и достигна 90,3 милиони единици, според извештајот на аналитичката компанија „Canalys“.

Лидер во кварталот, како и за цела година, е кинескиот производител Lenovo.

Во 2020 година, на светскиот пазар беа испорачани 297,0 милиони компјутери, што е раст од 11% во споредба со претходната година – најголем за целата деценија и најголем обем од 2014 година.

Лаптопите и мобилните работни станици се во срцето на растот на целиот пазар, забележува „Canalys“. Испораките на вакви компјутери се зголемија за 25% во споредба со 2019 година, достигнувајќи 235,1 милиони единици. Спротивно на тоа, испораките на дескотп компјутери и работни станици се намалиле за 22% до 61,9 милиони единици во 2020 година.

Lenovo го задржа првото место на глобалниот пазар на компјутери во четвртиот квартал со рекордни испораки од 23,1 милиони единици и раст од 29% на годишно ниво. Компанијата е рангирана на првото место за целата година со испораки од 72,6 милиони единици и удел на пазарот од 24,5%.

На второ место е HP со испорачани 19,1 милиони компјутери во четвртиот квартал и 67,6 милиони за целата година, што е за 7% повеќе отколку во 2019 година. Dell ја заврши 2020 година „со тресок“, бележејќи раст од 27 % во четвртиот квартал, за да ја премине границата од 15 милиони за прв пат во својата историја. Вкупно, до 2020 година, компанијата испорача 50,3 милиони компјутери.

Apple и Acer се рангирани на четвртото и петтото место на глобалниот пазар на компјутери со пратки од 22,6, односно 20 милиони уреди.

Вкупно, петте водечки продавачи на компјутери контролираат 78,5% од пазарот во 2020 година.

Поврзани вести

„АстраЗенека“ со 275 милиони долари приходи од продажба на вакцини

Влатко Зорба

Контрола врз контролата на тутунот?

Влатко Зорба

Кои беа најтргуваните акции оваа недела?

msp-admin