СТАНДАРД life

Компјутери

КОМПАНИИ

Lenovo на чело на глобалниот пазар на компјутери

Влатко Зорба
Пазарот за персонални компјутери порасна за 25% во четвртиот квартал на 2020 година и достигна 90,3 милиони единици, според извештајот на аналитичката компанија „Canalys“. Лидер...
КОМПАНИИ

Три плати или „шверц комерц“ – како во Југославија се купувале првите компјутери

msp-admin
Увозот на компјутери на југословенските простори бил овозможен во ноември 1984 година, со одлука на тогашната влада, односно Федералниот извршен совет. Тогаш компјутерите изнесувале над...
КОМПАНИИ

Две сценарија за влијанието на коронавирусот на пазарот на компјутери

msp-admin
Експерти од истражувачката фирма Canalys составиле две сценарија за можното влијание на коронавирусот на глобалниот пазар на компјутери оваа година. Во оптимистичката верзија на извештајот,...
КОМПАНИИ

Зошто Мicrosoft им препорача на 400 милиони корисници да си купат нов компјутер?

msp-admin
Мicrosoft веќе ја прекина поддршката за Windows 7, што значи дека веќе нема да обезбедува безбедносни ажурирања и „закрпи“. Компанијата, исто така, ги повика корисниците...
ТЕХНОЛОГИЈА

NVIDIA ќе ја оптимизира технологијата Ray-Tracing за класични компјутерски игри

msp-admin
NVIDIA напорно работи на проширување на каталогот на игри што ја поддржуваат технологијата Ray-Tracing. Компанијата исто така размислува да ја оптимизира оваа иновација за некои...