Стандард
КОМПАНИИ

За прв пат во историјата: Русија има повеќе злато отколку долари

За прв пат во историјата, руската централна банка поседува повеќе злато од долари, според последниот извештај, објавен оваа недела, изјави финансиерот Питер Шиф.

Според финансиската институција, нејзините резерви на злато во моментов сочинуваат 23% од сите нејзини резерви. До крајот на 2018 година, над 40% од нејзините резерви беа во долари. Денес, нивниот удел е преполовен, формирајќи само 22% од вкупните резерви на централната банка.

Во исто време, сегашните вредности беа достигнати откако тој престана да го купува благородниот метал од јуни до крајот на годината минатата година. Сепак, пред тоа, од јуни 2019 до јуни 2020 година, тој беше најголемиот купувач на жолтиот метал меѓу централните банки, стекнувајќи злато од 4,3 милијарди долари.

Нејзините набавки во овој период не е преседан. Од март 2015 година до средината на минатата година, таа беше нето купувач секој месец, трошејќи вкупно 40 милијарди долари за него. Така, во февруари 2018 година, таа ја престигна Кина во однос на залихите, додека активно го распродаваше државниот долг на САД. Половина од нејзините залихи беа тргувани само во април 2018 година, кога централната банка на земјата продаде обврзници за 47,4 милијарди долари.

Продажбата на нејзините доларни средства не е единствениот инструмент за независност на централната банка на Русија. Во 2018 година, таа започна систем за плаќање што служи како алтернатива на SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications). Тоа им овозможува на финансиските институции да испраќаат и примаат информации за финансиски трансакции, а бидејќи доларот е резервна валута, SWIFT работи во долари. Ова му овозможи на системот да ги блокира руските банки во 2014 и 2015 година, а минатата есен претставуваше закана и за Кина.

Сепак, зголемувањето на тежината на жолтиот метал во нејзиното портфолио се должи на цената на количината на злато што го поседува, како и на политиката да се ослободи од доларите. Оваа политика ја постави претседателот Владимир Путин, кој сака да ја елиминира изложеноста на Русија кон САД и да се заштити од санкциите.

Како резултат, златото сега е втора по големина резерва на централната банка, а заостанува само од еврото. Во текот на изминатата година, нејзините резерви во јуани исто така значително пораснаа, веќе формирајќи 12%.

Поврзани вести

„Голдман“: Бакарот е новата нафта, ќе чини 11.000 долари по тон

Влатко Зорба

ИЕА ја намали својата прогноза за побарувачката на нафта во 2021 година

Влатко Зорба

Google почнува да нуди банкарски услуги

msp-admin